Путин спря „Южен поток“ заради България

Русия не може да продължи реализацията на проекта за изграждането на газопровода “Южен поток” заради България. Toва заяви вчера на пресконференция в Анкара Владимир Путин. Той отбеляза, че страната му обмисля въпроса да построи газопровод до Турция, която иска допълнителни количества синьо гориво, предаде ИТАР-ТАСС.

Путин посочи като причина за решението си отказа на Европейската комисия да подкрепи проекта, както и решението на България да спре строителството на газопровода на своя територия. Президентът на Русия посочи още, че връзките между неговата страна и Турция в енергетиката са вече на „стратегическо равнище”. Той съобщи, че от 1 януари природният газ за нашите южни съседи ще поевтинее с 6%.

Руската компания „Газпром” подписа с турските си колеги от „Botas” меморандум, според който ще увеличи доставките на природен газ за Турция по газопровода „Син поток” с 3 милиарда кубически метра от 2016 година.

Според турския министър на енергетиката Танер Йълдъз допълнителните количества ще бъдат на преференциална цена, която обаче още не е уточнена. Турция обаче е готова да поеме допълнителните количества още през следващата 2015 година, ако руската страна предостави това.

Освен енергийния меморандум, още седем други документа са подписани по време на посещението на руската делегация, начело с Владимир Путин в Турция. Изнесени бяха и данни, че Русия е вторият след Германия външнотърговски партньор на Анкара, а Турция е седма във външнотърговските обеми на търговия на Русия.

Comments

comments