Путин обяви частична мобилизация и заплаши с ядрено оръжие

Руският президент обеща „подкрепа“ на анексираните чрез референдуми завладени украински територии

Руският президент Владимир Путин обяви днес частична мобилизация на запасняците, които са преминали наборна военна служба, и заплаши с ядрено оръжие Украйна, под предлог че тя отправяла такива заплахи към Русия. Неговото обръщение по телевизията, което снощи бе отложено по неизвестни причини, възвести ескалация на войната, която след „частичната мобилизация“ излиза от неговата терминология на „специална военна операция“.

„Мобилизационните дейности започват от днес“, каза Путин, който вече подписа указ за извършването им. Той успокои мобилизираните, че ще получават заплати и социални осигуровки като професионалните войници, сражаващи се в Украйна. На наборна военна служба ще подлежат само гражданите, които са служили във въоръжените сили, имат определени военни специалности и съответен опит.  Призованите ще преминат допълнителна военна подготовка преди изпращане в поделенията.

Според анализи на експерти целта на частичната мобилизация е да се призоват в армията допълнително 300 000 души. Теоретично при обща мобилизация Русия може да събере 25 000 000 души.

Като обвини Украйна, че говори за сдобиване с ядрено оръжие, той я предупреди, че „Русия ще използва всички налични в нейно разположение средства“, което означава, че е готов да прибегне до ядрения арсенал на страната си. Той призна, че армията, която засега използва само конвенционални оръжия, полага големи усилия, защото фронтовата линия е разтегната на повече от 1000 км.

По думите му „основните цели на специалната военна операция остават непроменени – ЛНР е напълно освободена, а  ДНР е частично освободена“.  „Русия бе помолена да подкрепи референдумите“, които се готвят в двете отцепнически републики, а също в Херсонска и Запорожка област.“Ще направим всичко, за да гарантираме безопасното провеждане на референдумите“, каза той. Това означава, че анексирането на завладените територии се дирижира пряко от Кремъл.

За да оправдае агресивното си поведение, Путин използва познатата си пропагандна риторика: „Режимът на репресии в цяла Украйна беше засилен по най-тежък начин. Политиката на сплашване, терор и насилие приема все по-страшни варварски форми. Украинският народ е превърнат в пушечно месо. Нямаме морално право да даваме близките ни хора да бъдат разкъсани от палача, не можем да не откликнем на стремежите им сами да определят бъдещето си.“ Зверствата и военните престъпления на руската армия останаха извън полезрението му.

Освен срещу Украйна Путин се нахвърли и срещу държавите, които го поставиха в международна изолация: „Целта на Запада е да отслаби, раздели и унищожи страната ни. Те директно казват, че през 1991 г. успяха да разцепят СССР, а сега е дошъл моментът за самата Руска федерация да се разпадне на много воюващи региони. Западът даде директна инструкция на Киев да наруши всички споразумения с Русия, постигнати по време на преговорите. Западът прекрачи всяка граница, безотговорни политици говорят за доставка на нападателни оръжия на Украйна, удари с оборудване срещу Русия. Ядреният шантаж се използва от Запада.“

Comments

comments