Путин в Милано: Русия и Италия са най-важни партньори

Русия и Италия са най-важни партньори, които уважават взаимно своите интереси, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.
Това каза на церемонията по случай откриването на Деня на Русия на Световното изложение в Милано. Путин отбеляза, че двете страни ги „свързват най-близки отношения“. „Историята на търговските, хуманитарните и културните контакти датира от повече от пет века“, припомни той.
Президентът на източната страна съобщи, че „сега Италия е нашият най-важен търговски партньор в Европа, голям инвеститор в руската икономика, ние взаимодействаме на международната сцена, стараем се да взимаме предвид и да уважаваме взаимно своите интереси“.
Именно бе една от първите държави, подкрепили италианската кандидатура за домакинството на Експо 2015, отбеляза той.
Италианският ляв премиер Матео Ренци заяви на свой ред, че Рим и Москва остават заедно при решаването на глобалните проблеми дори при сегашната сложна международна обстановка, предаде ТАСС.
„Русия и Италия са на една страна пред лицето на глобални предизвикателства, включително ядрената заплаха“, отбеляза Ренци. Той изрази увереност, че „традиционно силните исторически отношения, в голяма степен основани на културните връзки, ще станат база за едно по-нататъшно укрепване на (нашето) партньорство“.
След Милано Путин ще посети Ватикана, където ще бъде приет на аудиенция от папа Франциск.
Няколко преди това Съединените щати призоваха Римокатолическата църква да разкритикува по-твърдо намесата на Русия в конфликта в Украйна, предаде Ройтерс.
„Изглежда, че Русия подкрепя бунтовниците и че има руски войници в Украйна“, каза посланикът на САЩ към Светия престол Кен Хакет. Той заяви, че вижда в аудиенцията на Путин при Франциск „възможност Светият отец да изрази безпокойства в частен разговор“.
„Несъмнено на папата са му казали какво се случва в Източна Украйна“, допълни Хакет.
През февруари Франциск определи конфликта в Украйна като „война между християни“ и не разкритикува никоя от страните. Руската православна църква приветства неговия подход като балансиран.

Comments

comments