Пускат пети блок на АЕЦ „Козлодуй“ след извършване на ремонтни дейности

Завърши плановият годишен ремонт на пети енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй“.
След извършена проверка от Агенцията за ядрено регулиране и получено одобрение от председателя на АЯР, в 10:22 ч. 1000-мегаватовият блок бе включен в паралел с електроенергийната система на страната.
В процеса на годишния ремонт, започнал на 11 април, успешно бяха изпълнени необходимите ремонтни дейности, профилактика на оборудването и системите на блока. Реакторът бе презареден със свежо ядрено гориво за следващата горивна кампания, съобщиха от централата.
Съвместен екип от консорциума между руските компании „Концерн Росенергоатом”, „Русатом Сервис” и френската Electricite de France (EDF), и специалисти на АЕЦ „Козлодуй“ извършиха в пълен обем планираните дейности по обследване на конструкциите, системите и компонентите, с цел удължаване срока на експлоатация на пети енергоблок след 2017 година.
Другият 1000-мегаватов шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ работи с пълно натоварване в съответствие със съгласувания график с „Електроенергиен системен оператор“ ЕАД.
Лицензът за експлоатация на 5-и блок изтича през 2017 г. От „Росенергоатом” казаха по-рано, че се проучва възможността за удължаване на живота на блока с до 60 г., или с още 20 г. Срокът на експлоатацията на 6-и блок е до 2019 г.

Comments

comments