Публикации от 2006 година внасят яснота, затова кой е отговорен за авариите и липсата на вода последните седмици в Благоевград

Дни наред непрекъснати аварии на централния водопровод оставят без вода голяма част от Благоевград, притесненията на ВиК-дружеството са непрекъснати въпреки, че служителите работят денонощно по отстраняването им. Благоевградчани са все по-изнервени, а управителят на дружеството инж.Росица Димитрова е принудена да търси решение на проблем, който се корени 10 години назад във времето.
При изграждането на Аквапарка се наложило да се премести централният водопровод извън територията на парка и да се подменят тръби около 160 метра. Редакцията на struma.com публикува материал, в който говори Петър Байкушев управител на фирмата изпълнител „Монолитстрой“, който коментира случилото се през 2007 година така: Централният водопровод беше изграден целия от стоманени тръби. След като се наложи да изместим водопровода ние го изместихме, разкопахме, сложихме тръби и заровихме.

И тъкмо когато бяхме готови, тогавашният директор на ВиК Дюлгеров и председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, се разпоредиха да сменим стоманените тръби със стъклопластови в този участък, другите били от Украйна, опасни, радиоактивни и т.н. Още тогава им казах, че това са пълни глупости и, че стъклопластовите тръби няма да издържат налягането на водата ,което е 26 бара ,а скъклопластовите могат да понесат максмум 18 бара, и че това, което ни карат да правим е бомба със закъснител, ще гръмне и не можем да се оправим.

Но те бяха категорични и ние подменихме тръбите около 160 метра участък. Не мога да ви опиша каква битка водих тогава с тези хора, които хем не разбират ,хем се бъркат в работата ни, в крайна сметка се оказах лош пророк, проблемът идва точно оттам . Гаранцията, която моята фирма е дала -8 години изтече, не приемам да ме обвиняват за случващото се в момента. Страдаме от това, че хора, които нищо не разбират се набъркаха силово в работата ни, каза Байкушев.

Ние попаднахме и на друг журналистически материал от 15 април 2006 година, който внася още по-голяма яснота по проблема. В него става ясно, че на сесия на ОбС-Благоевгра председателят Радослав Тасков обява, че до него е достигнала крайно обезпокоителна информация за тръбите, които са използвани за подмяна при наложилото се изместване на стария водопровод в новостроящия се плувен комплекс “Аквапарк” на мястото на стария открит плаж. Припомняме, че точно заради този водопровод, неочаквано оказал се под комплекса, общината накара местния парламент тогава да одобри в края на 2005 год. 120 000 лв. за изместването му. През 2006 год. обаче ВиК отказва да го въведе в експлоатация, тъй като според управителя на дружеството тогава инж. Христо Дюлгеров не са му представени необходимите документи от фирмата по строителния надзор “Делта консулт” ООД, че тръбите не са опасни при ползване за питейни нужди. Така проектът на фирмата инвеститор “Аквапарк”, която е на бизнесмена и собственик на веригата “Еврошоп” Росен Христов, не можа да приключи в обявения от кмета срок 6 май и дружеството ще търпя реални загуби.
“Попитан бях знам ли каква е възможността тези тръби да са радиоактивни, знам ли, че са внесени от Украйна и знам ли каква е причината ВиК-Благоевград да отказва да ги включи в експлоатация. Самото споменаване на думата “радиация” ме накара да настръхна”, обявява преди 10 години Радослав Тасков и намеква, че чуе ли за Украйна, винаги прави несъзнателна асоциация с аварията в Чернобил през 1986 г. Той категорично се разграничил от всички действия на администрацията на кмета Лазар Причкапов, свързани със строителството на комплекса и поискал водопроводът да бъде сменен с тръби българско производство с всички необходими разрешителни книжа.
В писмо до шефа на ОбС управителят на ВиК през 2006 год. инж. Христо Дюлгеров е категоричен, че представените “декларации за съответствие” не отговарят и не са издадени по реда на Наредбата за съществените изисквания и оценяване съответствието на строителните продукти. Също така хидравличната проба съгласно представения протокол от 8 март 2006 г. е извършена в отсъствието на представител на “ВиК” ЕООД въпреки изрично изискване. Не са представени и доказателства за извършен радиографичен контрол на заварките по дъгите, необходими за осъществяване на връзката между стария и новия водопровод, липсват и доказателства за изместване на съществуващите кабели.
“Не искаме нашето дружество да бъде набърквано в скандали. Не знам какво се цели от ръководството на ВиК и председателя на ОбС, смешно е дори да се помисли, че тръбите може да са радиоактивни”, казва по-късно общинският съветник Димитър Байкушев, който е един от собствениците на “Монолитстрой”.
В противоборство на Тасков се включва тогава и инж. Георги Милев, който заявява: „С откровено политически цели г-н Тасков хвърли пред вас един балон от лъжи. С цел да компрометира община, надзорник и изпълнител. Това според него са едни престъпници, които с неясно каква цел са си поставили за задача да отровят благоевградчани с радиоактивност от Чернобил. Това е едно скандално изявление, което при всички случаи ще отиде в компетентно разпореждане на правораздавателните органи.
Дебело подчертавам, че представяме отговора на база информации и документи, представени ни от участниците в строителството съгласно ЗУТ – строителя, надзорника и инвеститорския контрол. Като се има предвид, че фирмата за строителен надзор е надзорник и на Аквапарка. По тези документи тръбите са доставени от Украйна, не са използвани и не са втора употреба, както г-н Тасков каза. Те са придружени със сертификат за качество с посочен химичен състав. Затова направихме съпоставка с химичния състав на вложените тръби. И второ, има декларация за съответствие по Наредбата за съществените изисквания, чл. 24, ал. 1-4 и оценяване на съответствието на строителните проекти от представителя на производителя на тръбите, която се изисква съгласно действащата нормативна уредба в държавата.“
„Искам да попитам г-н Тасков: Вие имате ли данни, че тези тръби са радиоактивни, или само разпространявате слухове, които водят до напрежение? Ако имате данни, трябва да ги представите веднага на съответните институции. Ако нямате данни и документи, признайте го веднага, за да не създавате излишно напрежение по една толкова деликатна тема. Иначе се създава впечатление за манипулация с механизмите на Общинския съвет с цел политически дивиденти.
Искам да заявя отговорно, че общинската администрация също се разграничава от председателя на Общинския съвет, след като той си позволява да използва трибуната на колективния ръководен орган на общината за такива плоски политически ходове. Това не е нашият председател, нито пък на хората от Благоевград. Стига вече с порочния стил едни хора да работят, а други да правят за тяхна сметка политика с цел лична кариера.“, допълва инж.Милев през 2006 година.
И така днес, десет години по-късно тази подмяна реално се оказа истинска „бомба“, която нанесе множество щети на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД-Благоевград и най-вече на хората, които са принудени да живеят без вода дни наред, заради авариите.
Кой ще понесе отговорност е въпрос на който ще търсим отговор, както и дали Радослав Тасков ще признае, че може би е сбъркал преди десет години.

Comments

comments