Психологически ползи от грижата за домашно животно

kuche

Домашното животно не е само радост, но и грижа; а от грижите, които полагаме произлизат и много предимства за нашето психично здраве

Много са психологическите ползи, които човек извлича, когато притежава и се грижи за домашен любимец. Кучета и котки, а и други животни, които сме избрали да бъдат наши спътници вкъщи, ни помагат да бъдем по-щастливи; благодарение на силната емоционална връзка, която се изгражда между животното и човека.

Отвъд силните емоции, домашните животни ежедневно ни учат на уроци по лоялност, безусловна любов, уважение, толеранс. Най-важното благо, което човек извлича от щастието да има домашно животно е, изчезването на чувството за самота. Когато имаме домашен любимец вкъщи, което да изисква нашето внимание, тотално променяме възприятията си за света и за нашето място в него.

Чувстваме се по-оценени заради любовта, която получаваме от нашето куче, котка. Когато се прибираме вкъщи, тяхното внимание оказва влияние на нашето самочувствие, вяра в самите нас и засилва чувството ни за сигурност. Още повече, един домашен любимец излъчва щастие и така подсилва нашите позитивни емоции.

Домашните животни не носят ползи само за психичното здраве на човека, но внасят в живота му и силен социален елемент. Разходките с нашите любимци навън са един вид социално събитие, където ние се срещаме с различни хора. Самата среда на общуване навън когато сме с нашето куче например, обогатява атмосферата в компанията и разговорите са много по-одухотворени.

Домашните животни, освен за нашата усмивка и щастие, в някои случаи се явяват като истински спасители за различни групи хора със здравословни проблеми. Хората с увреждания могат да получат различна помощ от животни тренирани за това, а хора с депресии усещат силно подобрение в настроението благодарение присъствието на животно вкъщи.

Хората в трета възраст също могат да повишат качеството на живота си с един игрив домашен любимец; той ще ги мотивира да бъдат активни, да се грижат за него, което ще ги накара да се  чувстват отново полезни.

За децата обаче, освен истинско вдъхновение и чиста любов, грижата за домашно животно може да бъде като истински урок по отговорност, уважение, толерантност и грижа; ценности, които ще възприемат по-лесно от ежедневния контакт с тяхното куче, котка или друг избран домашен любимец.

Източник: dogsupplement.bg

 

 

 

Comments

comments