Пръстовият идентификатор ще е вход за цялата здравна система

Пръстовият идентификатор ще се въведе в първото тримесечие на следваща година и ще обхване цялата здравна система, дори и личните лекари. Това съобщи зам.- здравният министър Ваньо Шарков във вторник.

“Пръстов отпечатък не означава това, което гледаме в “От местопрестъплението“.

Това означава идентификатор, който кодира 19 или 13-цифров код. И с този код всеки пациент дава разрешение на касата да харчи пари, които той е внесъл като свои здравно-осигурителни вноски. И вместо да ме карате да помня 19 цифри, аз си нося тези цифри с мен“, разясни Шарков идеята, която предизвика широка полемика заради опасенията, че ще бъдат събирани пръстови отпечатъци от хората, с които ще се легитимират в болници и аптеки.

Той коментира, че сега използваната система за чекиране с лични карти се ограничава само за приема в болница и е неприложима при деца.

“Идеята е това да важи за цялата система на здравеопазването в България, за да може НЗОК да упражнява сериозен контрол върху всички харчове в системата и да спрат разговорите кой как източва касата“, коментира Шарков.

Задача на НЗОК е да изчисли колко ще струва софтуерът, а самите устройства, които трябва да бъдат монтирани в болници, аптеки и лекарски кабинети стрували между 30 и 70 евро.

В понеделник вечерта Надзорният съвет на здравната каса подкрепи идеята на здравното министерство за пръстовия идентификатор.

От касата обявиха, че след въвеждането на чекирането с лични карти през март болниците са спестили общо около 10 млн. лева, но признават, че системата може да бъде заобиколена с копие на лична карта. В тази система от касата са инвестирали 50 000 лева, а болниците – 1.4 млн. лева за четци.

Comments

comments