Прощалното послание на Варуфакис: Нашето НЕ е величествено, голямо ДА за демократична, рационална Европа!

Подалият оставка гръцки финансов министър Янис Варуфакис публикува на личната си страница позицията си след референдума, на който гърците гласуваха убедително с „Не“ за плана на кредиторите. Емоционалното послание съдържа положения, които вероятно са предизвикали реакцията и натиска срещу министъра, както и официалното му обяснение по-късно, че подава оставка, защото е разбрал, че е нежелан на срещите на финансовите министри от еврозоната.
Ето какво се казва в текста:

„Нашето НЕ е величествено, голямо ДА за демократична, рационална Европа!“

На 25 януари бе възстановено достойнството на гръцкия народ.

През петте месеца след това станахме първото правителство, посмяло да надигне глас, да говори от името на хората, да каже НЕ на разрушителната ирационалност на нашата претенциозна и непрекъснато удължавана „Помощна програма“.

Ние

– показахме, че гръцкото „спасяване“ е упражнение с цел преднамерено да се прехвърлят частните загуби върху раменете на най-бедните гърци, преди да бъдат прехвърлени върху другите европейски данъкоплатци

– обяснихме за пръв път в Еврогрупата икономическите аргументи, на които не получихме съответен отговор

– представихме умерени и технически приложими предложения, които да премахнат нуждата от последващи „помощни програми“

– затворихме Тройката в брюкселското ѝ леговище

– направихме международно достояние гръцката хуманитарна криза, вкоренена в политики, водещи към умишлена рецесия

– разпространихме отвъд гръцките граници надеждата ,че демокрацията може да диша във валутния съюз, доминиран досега от страха.

Двете ни цели бяха прекратяването на непрекъснатите и изначално обречени на неуспех антикризисни мерки и преструктурирането на публичния дълг на Гърция. Но това бяха и мишените на нашите кредитори. Откакто миналия декември стана ясно, че ще победим на изборите, великите сили започнаха да източват банките ни и вероятно са планирали затварянето на гръцката банкова система. С каква цел?

– за да унижат правителството ни като ни принудят да се преклоним пред сурови съкращения

– да ни натикат в споразумение, което не предлага ангажимент да разумно и добре дефинирано преструктуриране на дълговете.

Ултиматумът от 25 юни съдържа средствата за постигането на това. Днес народът на Гърция върна на кредиторите си ултиматума, въпреки сплашването, предавано денонощно във всеки дом от местните медии на олигарсите.

Днешният референдум изпрати силен призив за взаимно изгодно споразумение между Гърция и европейските партньори. Трябва да отвърнем на гръцките избиратели с позитивен подход към:

– МВФ, който едва преди дни разпространи един доклад, който ни помага и който потвърждава, че публичният дълг на Гърция не може да се обслужва

– ЕЦБ, където Управителният съвет едва миналата седмица отказа да се подчини на някои от най-агресивните гласове в него

– Европейскат акомисия, чийто ръководители продължиха да полагат мостове над пропастта, отделяща Гърция от някои от нейните партньори.

Нашето НЕ е величествено, голямо ДА за демократична, рационална Европа!

То е НЕ на антиутопичната визия за една еврозона, функционираща като желязна клетка за народите си.

То е гръмко ДА за визията за една еврозона, предлагаща перспектива за социална справедливост и споделен просперитет на всички европейци.

Comments

comments