Проф. Тодор Кантарджиев: Драстични мерки не се очакват

„Доближаваме плато на COVID вълната, особено в София“, това заяви пред NOVA  проф. Тодор Кантарджиев, епидемиолог, консултант по здравните въпроси към Столична община.

„Въпреки, че случаите се увеличават, темпът на увеличаване намалява. Всяка лято си имаме инфекции. С „Омикрон“ не искаме да преекспонираме нещата. До голяма степен поведенчески зависи накъде ще тръгнем. Лично аз се изненадох, че толкова рано дойде този вариант на „Омикрон“ у нас“, поясни Кантарджиев.

По думите на професора драстични мерки не се очакват.

„Микробиологията на вируса много се промени. Вече е многократно по-лек. Не е станал като грип, 2 пъти е по-опасен, но не са необходими мерки като в началото. Сега трябва само контролиране”, уточни той.

Според него в  градския транспорт е добре да се носят маски.

Специалистът поясни, че минаваме на втория етап от плана за борба с пандемията, което означава, че маските ще се върнат на местата, където има струпване на хора.

Кантарджиев апелира отново да има безплатни тестове, за да се изследват повече хора.

„Ако в семейството има болен и ако другите не са ваксинирани и не са боледували последните 4-5 месеца, и те ще се разболеят“, каза още професорът. И заключи, че сега е времето за бустер ваксините.

Comments

comments