ПРОФ. ПЕТЪР ИВАНОВ: КЪДЕ В СВЕТА, АКО ОТКРАДНЕШ 4 МИЛИАРДА, ГИ ПЛАЩАТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ?

Професор Петър Иванов е роден през 1946 година в Русе. Работи като преподавател в Русенския университет и във Великотърновския университет (ръководител на катедра “Психология”). Директор е на Европейския център за продължаващо обучение и член на Надзорния съвет на Националната агенция за помирение и арбитраж, а също и зам.-председател на Центъра за демографска политика.

– Проф. Иванов, защо населението на нацията ни да се топи?

– Отговорът на този въпрос води към управлението след 1989 г. Това управление се характеризира с безогледни кражби на обществените активи, с разрушаване на българската икономика, на селското стопанство. Да кажем около 1% от българския народ забогатя (и то главно в София) изключително много. Всички останали трябваше да плащат цената на този безкраен, мъчителен преход и държавата се превърна в най-бедната, най-болната, най-нещастната, най-корумпираната и най-бързо изчезващата страна в света. Тъкмо това е причината – липсата на работни места, кражбите, корупцията. Това накара една много голяма част от българите да емигрират, да потърсят препитание по целия свят, по други страни. А тези, които останаха тук, те общо взето представляват едно застаряващо население – това е българският етнос в нацията. Много бързо се увеличава населението от циганския етнос, който на 20 години се умножава по два пъти. От това следва една много печална етническа структура на България, която през 2050 година, ще включва българския етнос като екзотично малцинство. Що се отнася до намаляването на населението, тези данни са известни и са резултат от проучването на Световната банка, Евростат, ЦРУ….

– Защо ставаме все по-бедни и все по-болни?

– Ставаме все по-бедни, все по-болни, все по-нещастни и все по-прости. Ще добавя – ние сме най-неграмотната нация в Европа. Също и все по-покварени. Има и такива изследвания – ние сме в първите 5 места по поквареност в света. Все по-корумпирани, все по-престъпни. Къде в света има държава, в която някой да открадне 4 милиарда, да бъдат накарани данъкоплатците да върнат тези пари – значи стават близо 10 милиарда откраднати – и да няма нито един виновен? Нищо добро не може да се очаква според мен. Това е истината. Тази истина я чувстват всички млади хора и заминават. Нито един свестен младеж не иска да стои тук.

– Интелигентни ли са българите?

– Българите бяха интелигентни едно време. По официални данни, 60 % от учениците са в някаква степен на неграмотност. Те не могат да обяснят прочетеното, да направят някакъв елементарен анализ. Някои не могат дори да четат и да пишат. За висшето образование пък да не говорим. В България има една фраза “Продавам диплома”. Ако проверите в интернет, ще видите, че у нас се продават дипломи под път и над път.

– Каква е демографската структура на населението в момента?

– Според статистическия институт в момента броят на циганите е около 300 000 души и намалявал с 14% за 10 години, което абсолютно невярно. Ако е така би следвало всяка циганска майка да ражда най-много по едно дете. А ние добре знаем, че това не е така. В момента около 1 милион и 300-400 хиляди са цигани, 600-700 хиляди турци и около 4,5 милиона българи. Работата е там, че изчезва и българският език. Родените през 2014 г. деца са 60 000, това означава, че те са с 4500 по-малко от предходната година. Това е изключително тревожен коефициент на намаляване на бебетата. При тези новородени най-интересното и това, което всъщност се премълчава от властите е какви са те. 2000 от тях са изоставени, 4000 са недоносени, има с аномалии и т.н. По мои данни, тези новородени фактически се нуждаят от социална подкрепа, значи не са пълноценни. Пълноценните са 60%. Интересен е въпросът какъв е майчиният език на родилките. Според нашите изследвания 55% от майките на новородените през 2014 г. нямат за майчин език българския. Това е истината. Тези майки, чийто майчин език не е българския са родили тези 60 000 бебета. А тези бебета като станат на 12-13 години, започват да раждат и много бързо този етнос се увеличава, ползвайки и източвайки социалната система на България. И етническата структура става много печална от гледна точка на българския етнос. Не е далеч времето, когато българите ще бъдат етническо малцинство в собствената си държава, а българският език ще изчезне въобще. Защото няма да има кой да го говори.

– Какво трябва да се направи, за да се предотврати този процес или поне да се забави?

– 25 години ни управляват едни хора, които се грижат единствено за собственото си богатство и охолство и тях въобще не ги интересува нито демографския проблем, нито етническия проблем. Нищо не ги интересува. Нали имаме вицепремиер по демографските въпроси. Шест месеца какво е направил? Политическите сили в Патриотичния фронт обявяват някаква интернет подписка да се раждали повече деца. Някаква тъпа инициатива жените да раждат от 35 до 40 години. Как си го представят тези хора с призиви за раждане на деца или интернет анкета да се реши демографският проблем, на мен не ми е ясно. Нищо няма да стане. Нямам никаква надежда по въпроса за демографската катастрофа, ние сме влезли в нейния капан и не можем да излезем. Няма да излезем. Не мога да бъда оптимист и да лъжа. А дори да си представим, че у нас има бум на раждаемостта, кой ще ги издържа тези деца. И сега социалната система се задъхва с пенсионерите и да плаща детски надбавки на циганските деца. Капанът на демографската катастрофа е такъв, че като влезеш в него, няма излизане. Кой ще направи нещо? Тези министри, които сега управляват? Вижте ги какво представляват. Каква компетенция имат, какво образование имат. Много е печална работата.

Интервю на Адриана ЧАНЕВА

Comments

comments