Проф. Магдалена Панайотова представи България на международна писателска среща в Тунис

Деканът на Филологическия факултет към ЮЗУ „Неофит Рилски“ –Благоевград проф. Магдалена Панайотова бе единственият български представител в Четвъртата международна писателска среща „Магреба 2016 – Литературата и диалогът“, която се проведе от 4 до 6 май в Тунис. Проф. Панайотова представи доклад на тема „Литературата – възможността да бъдеш себе си чрез някой друг“, свои творби, както и работата на българския ПЕН-клуб.

2 (6)

В международната среща взеха участие 30 писатели, членове на PEN Internacional от Европа и Африка – писатели от Белгия, Франция, Португалия, Испания, Алжир, Полша, Мароко, Либия и др. В продължение на три дни писателите обсъждаха възможността за диалог между различни културни традиции, възможността да разбираме Другия, бъдещето на литературата и на мултиезичието, отношението между коренно различни култури и литератури.
Срещата се проведе под егидата на Делегацията на Европейския съюз в Тунис. Инициатор на събитието, което се проведе в Сиди Бу Саид, в двореца „Енжемба Езахра” бе посланичката на Европейския съюз в Тунис Лаура Баеза . Тя сподели, че писателските кръгове, които се формират на тези срещи, са една от възможностите за преодоляване на напреженията в съвременния свят.

3 (6)

Докладите и презентациите от срещата ще бъдат публикувани в специално издание на делегацията на Европейския съюз.

Comments

comments