Проф. Любомир Халачев:Културата не е само ходене на концерт веднъж в седмицата или в месеца

Ние ще направим така, че да започне разговор за това образованието постепенно да навлиза и в икономиката, и в държавната администрация. Това каза по време на среща с жители на Благоевград проф. Любомир Халачев, кандидат за вицепрезидент на коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ”. Той допълни, че коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ” не говори само за увеличаване на субсидиите за образование или само за увеличаване на университетите в България, а говори за образованието, което създава навици и стремеж за просперитет чрез труд. „Ние говорим за образование, което дава на хората възможност да се развиват, да удовлетворяват своите желание и амбиции за професионална кариера чрез труд. Ние ще направим така, че хората, които са най-добри и тези, които завършват университетите с най-добри дипломи постепенно да навлизат в ръководството на държавата. Това е всъщност смисъла на образованието”, каза проф. Халачев. По думите му става въпрос за наука, която преобразява икономиката и й дава възможност да бъде конкурентна в глобализиращия се свят.
Той добави, че почти няма европейска държава, която да продава суровинна земеделска продукция, а у нас една голяма част от съвременното селскостопанско производство, ако се изнася, то е като суровина и процентът на преработката е много малък. „Защо? Очевидно някъде е скъсана тази нишка, която трябва да убеди хората, че е най-добре да преработват продукцията и да я продават с друга стойност. Тоест тук може да помогне и държавата и програмите, които са ориентирани към младите фермери”, каза кандидатът за вицепрезидент коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ”.
Проф. Любомир Халачев заяви, че ще работят и върху културата и изкуството, които обогатяват духовните и културни традиции и подкрепят българските ценности, сред които любов към родината и семейството, както и уважение към всеки човек, защото през последните години сме избягали от това, което се нарича възпитание на хората. „Културата не е само ходене на концерт веднъж в седмицата или в месеца, тя е тази фина атмосфера, която съществува около нас и която ние сами изграждаме и която ни помага да се разбира човешки и да решаваме своите проблеми с думи. Ако културата изчезне от нашите отношения на другия ден хората забравят думите и започват да решават проблемите си с тояги”, каза още той.

Comments

comments