Проф. Герджиков ще взима заплата от СУ, докато е в кампания

Инициативният комитет внесе в ЦИК документи за регистрация на кандидатурата на ректора за президент

„Кампанията, която нашите кандидати ще водят ще бъде конструктивна, делова и те няма да отправят забележки към останалите кандидати“. Тази заявка направи председателят на инициативния комитет за издигането на кандидат-президентската двойка Анастас Герджиков – Невяна Митева Радомир Чолаков, след като внесе в ЦИК документите им. Ректорът на Софийския университет е номиниран официално за държавен глава от инициативен комитет, но е подкрепен от ГЕРБ.

Проф. Герджиков от днес официално е в платен отпуск като ректор на СУ „Св. Климент Охридски“. На 30 септември той е подал заявление за отпуск от 4 октомври до 21 ноември 2021 г., обясниха за „Сега“ от СУ, като уточниха, че става дума за платен отпуск, защото той имал голям брой неползвани дни. В подобни случаи „политиката на  университета е да се ползва платен отпуск при всяка възможност“, за да се намали размерът на бъдещото обезщетение за невзет отпуск, допълниха от СУ.

Според разпоредбите на Изборния кодекс кандидатите за държавен глава задължително трябва да ползват неплатен служебен отпуск или платен годишен отпуск за времето от регистрацията до обявяването на резултатите от изборите, когато заемат служба в администрацията на държавен или местен орган. Изборът какъв да е видът на отпуска е на самия кандидат. Така проф. Герджиков не нарушава кодекса, но решението му да получава заплата от СУ, докато е в кампания е необичайно – излизането в неплатен отпуск по време на предизборна кампания се е наложило като символичен жест.

През периода на президентската надпревара Анастас Герджиков ще бъде заместван от тримата зам.-ректори, които и до този момент имат пълномощно да го представляват – доц. Георги Вълчев, проф. Елиза Стефанова и проф. Васил Маринов.

Председателят на ИК на проф. Герджиков – Радомир Чолаков, който бе депутат от ГЕРБ в предишните два мандата, коментира още пред репортери, че „разноските за кампанията се поема комитета“, а зала 6 на НДК, в която беше учредяването му в неделя е платена от самия него.

„Президентът трябва да бъде приет от всички социални групи. Не може президентът да казва, че не желае подкрепа от този или онзи, той трябва да бъде подкрепен от всички“, допълниха от ИК. Оттам смятат още, че „сегашният президент Румен Радев има зад себе си правителство, което може би не е силно и работещо“, както и че кампанията за парламентарните избори не трябва да се смесва с тази за президентските.

В комитета влизат общо 66 души, а засега, освен от ГЕРБ, политическа подкрепа от друга партия не е заявена.

Comments

comments