Протест затваря Е 79 край Симитли днес

Протестите за изграждане на втора кабинкова линия в Банско и разширяване на ски пътищата в Пирин се пренасят на главен път Е-79.

Местното население и представителите на туристическия бизнес в Банско вече няколко пъти излизаха на протест на входа на курортния град и бяха подкрепени от жители на Разлог и селата в района.

Протестиращите настояват в най-кратки срокове правителството да узакони исканата промяна за отпадане на забранителните режими в настоящия план за управление на Национален парк „Пирин“, което да направи възможно изграждането на допълнителни спортни съоръжения в ски зоната над града. За такава възможност преди две години се произнесе Висшият екологичен експертен съвет към екоминистерството.

Местната управа на Банско поиска от министерството на околната среда да прецени възможността ски зоната над Добринище, чиито съоръжения са на 30 години, също да бъде отдадена на концесия.

Протестът за развитие на ски курорта е насрочен за днес в 17.30 часа на пътен възел Симитли и се очаква да бъде подкрепен от повечето общини в областта.

Comments

comments