Протест в Благоевград срещу религиозното движение „Свидетели на Йехова“

Протест в Благоевград срещу религиозно движение „Свидетели на Йехова”. Десетина протестиращи от ВМРО окупираха офиса на забраненото в много страни религиозно движение. “Не сте желани в нашия град, ходете си с мир”, викаха протестиращите. Днес стартира и подписка за прекратяване на дейността на религиозно движение, което от седмица е наело офис на ул. „Александър Стамболийски”, в близост до СОУИЧЕ и Колежа по туризъм в областния център.
По време на протеста пред възникна спор между Георги Костадинов от ВМРО и Георги Атанасов от „Свидетели на Йехова”. “Аз имах познат, който беше член на вашата секта, той се самоуби. Какво ще ми кажете за това нещо”, попита Костадинов. От своя страна Георги Атанасов обясни, че не преподавали самоубийства. След последователите, които се забелязаха днес да прииждат в офиса бяха предимно млади хора, семейства с малки деца и чужденци.

Регилиозното движение „Свидетели на Йехова” е основано през 1876 г. в Съединените американски щати и придобило сегашното си име през 1931 г. Самоопределят се като християни. Вярванията им се отличават от тези на всички други християнски деноминации, въпреки че има отделни сходства. Свидетелите на Йехова не признават Троицата, разделението на свещеници и миряни и други, вярват че Бог има име – Йехова, а Иисус Христос е Негов син, не приемат кръвопреливане и не празнуват рождени и именни дни. Организацията на Свидетелите на Йехова е известна с евангелската си проповедна дейност. По данни на самата организация, към 2013 г. по света има над 7,96 милиона активни Свидетели на Йехова.

Comments

comments