Протестиращите от Петричкия регион поискаха до два мандата за кметовете

Протестиращите от Петричкия регион поискаха до два мандата управление за кметовете. Това стана ясно от протестното писмо на гражданите, които по-рано блокираха Главен път Е-79 в знак на протест срещу 15-годишното управление на петричкия кмет Вельо Илиев, предаде „Фокус”. Протестиращите от Петрич и селата предлагат няколко точки в своето открито писмо.
Това са: въвеждане мандатност на общинските кметове (до два мандата), кметовете, достигнали пенсионна възраст да бъдат освобождавани от поста си. Намаляване броя на народните представители, което ще облекчи работата на Народното събрание и ще го направи по-работещо, гъвкаво и продуктивно. Те предлагат да бъдат приети законодателни промени, свързани със задължение на прокуратурата да започва проверка след публично оповестяване на корупция и злоупотреба с власт. Според тях тази промяна ще сведе рязко корупцията и възможността за договаряне. Сред исканията им е кметовете при три и повече неизпълнени решения на ОбС да бъдат санкционирани и отстранявани от длъжност.
Протестиращите предлагат още да бъде съставена национална структура за изготвяне на единни критерии при определяне на изискванията за участие в търговете, да се сформира звено към Агенцията за обществени поръчки или самостоятелна държавна структура, която да ангажира с провеждането на процедури за избор на изпълнител.
Всички тези искания ще повишат доверието на хората в политическата система и институциите на Република България, на мнение са протестиращите. В отвореното писмо са се подписали: председателят на Сдружението на хотелиерите Добринка Бацанова, Александър Василев, председател на Сдружение на строителите и Кирил Георгиев, председател на Сдружение за гражданско управление и контрол.
М

Comments

comments