Промените в Конституцията отпаднаха от дневния ред на парламента. Опозицията скочи: Защо ручахме жабетата цяла седмица?

Конституционните промени отпаднаха от дневния ред на парламента днес. Още в първите минути на работата на парламента Цецка Цачева предложи точката да пне се разглежда. Мотивът е събирането на подписи за внасянето на нов законопроект за изменение и допълнение на Конституцията. Цачева предложи депутатите да гласуват отпадането и да продължат работата си по дневния ред.
Предложението веднага беше прието със 167 гласа „за“, 27 – „против“ и 3 – „въздържали се“.
Това предизвика бурни дебати сред опозицията. Социалистът Чавдар Георгиев, който е член на комисията за съдебните промени, направи обратно предложение. „Обещството се вълнува от това, какво правите“, каза той от трибуната на парламента. В кулаорите на законодателната зала пред ПИК депутатит от БСП ядосано коментираха: „Защо беше целият този фарс цяла седмица“. Защо ручахме жабетата? Заблуждават се хората, че нещо се прави“, казаха те. Сред парламентарните репортери също настъпи недоумение. „И, какво стана? Едно нищо. Само се вълнувахме цяла седмица“, коментираха колегите.
След многобройни срещи между на министър-председателя Бойко Борисов и партийните лидери, беше постигнат консенсус за внасяне на нов проект за промени в Конституцията в частта за съдебната власт. Новият проект за промяна в Конституцията ще има четири точки и ще бъде предложен за гласуване в петък. Освен трите консенсусни точки – разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота и засилване ролята на съдебния инспекторат, проектът ще съдържа и четвърта точка –ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет.

Comments

comments