Пролетни суперхрани полезни за отслабване

Зелените листни зеленчуци и сезонните плодове могат да направят чудеса за здравето ни. Зелените листа поддържат гъвкавостта на тялото, а кайсиите и черешите подобряват храносмилането. Опитните диетолози обясняват как да ги ядем, за да извлечем максимални ползи за здравето си.

Стъблата на глухарчето се ядат и могат да се добавят в салати, което ще ви донесе експлозивно количество витамини, магнезий, фосфор, мед и желязо. Освен това, леко горчивите листа (като тези на рукулата) са с високо съдържание на бета-каротин, антиоксидант особено важен за имунитета.

Тази билка се препоръчва от диетолозите на хора, които искат да отслабнат, като в същото време са винаги енергични. Те съдържат по-малко калории и много витамин С. Те са полезни за вечеря като салата, която можете да подправите с кисело мляко и лимон.

Гъбата смръчкула (морел на английски, а на български наричана още шарденче) е рядък вид гъба, която расте само през пролетта, а чадърчетата им приличат на медена пита. Макар и скъпа, тя е много вкусна и съдържа много фосфор, който помага за закрепването на калция в костите. Тази гъба успешно замества месото, но не трябва да се прекалява с яденето й.
Вечер може да ви стане тежко, ако ядете гъби морел, така че ги яжте на обяд като гарнитура на печено пиле.

Рукулата (Eruca sativa) е средиземноморско растение. Листата на рукулата приличат на тези на глухарчето, но са с по-заоблени ъгълчета и съдържат повече хранителни вещества от всички останали зелени листни зеленчуци.

Рукулата се препоръчва от диетолозите в целия свят заради ценните й полезни за здравето качества.

Репичките са с ниско съдържание на калории и с високо съдържание на вода, те са идеални и засищащи в пролетните дни – като засищат за дълго време. Репичките съдържат фолиева киселина, витамин А и желязо.

Обаче, хора с повишена стомашна чувствителност ще е по-добре да ги избягват или може да пострадат от подуване на стомаха или метеоризъм. Хората, на които вкуса на репичките не им харесва могат лесно да решат проблема като ги смесят с други зеленчуци и да ги добавят като гарнитура за меса (стейк).

Кайсиите, които се появяват в средата на май са чудесен източник на фибри и калий, те намаляват проблемите със запека и в същото време подобряват храносмилането, а оттам и спомагат свалянето на килограмите.

Comments

comments