„Пролетен фестивал на изкуствата Благоевград май 2015“ отваря врати от днес

Празничната програма през месец май в Благоевград ще премине под мотото „Пролетен фестивал на изкуствата Благоевград май 2015” и той стартира днес, 11 май, с концерт на възпитаниците от НХГ „Св. св. Кирил и Методий” по повод 135-годишнината на Хуманитарната гимназия.
Утре, 12 май (вторник) пък започва третото издание на Международен театрален фестивал „Тара-ра-бумбия” и Панаир на книгата „Литера Експо 2015“ . За трета поредна година „Територия за млад театър“ ще зарадва с интересна програма, като за целта са включени едни от най- актуалните представления. В програмата от 12 до 22 май жителите и гостите на югозападния град ще могат да се насладят на представленията на театрите „Иван Вазов“, „Сфумато”, „Реплика”, Малък Градски Театър „Зад канала”, Драматичен театър Пловдив и други. Грандиозното театрално събитие „Тара-ра-бумбия” ще започне със спектакъл на випуск 2014 от НАТФИЗ “Женска утопия” от 19:00 часа на голяма сцена на Драматичен театър „Н.Вапцаров“. Панаирът на книгата „Литера експо” ще бъде отворен също във вторник, в 17:00 часа. Организаторката на второто книжно изложение Венка Рагина разясни на днешната пресконференция кои издателства и автори ще гостуват в Благоевград. В изложението участват 17 издателства, сред които „Фют“, „Просвета“, „Златното пате“ и др., които ще бъдат разположени в 6 атрактивни шатри на площад „Македония“. Няма да бъдат авторите, които ще представят своите нови книги на живо, а поетични вечери ще допълват атмосферата.
Тазгодишното връчване на приза „Училище на годината” ще се състои на 21 май (четвъртък) от 18:00 часа в зала „Яворов“.
На 23 май за трета поредна година в Благоевград ще се проведат Годишни музикални награди на БГ Радио. Празничната церемония ще започне в 20 часа на площад „Г. Измирлиев“.
Детски панаир отваря врати на 23 и 24 май, който включва двудневна разнообразна програма на ателиета със свободен достъп за деца.
Съвсем в духа на културните и просветни събития в областния град, кулминация разбира се ще представлява програмата за 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост и ден на Благоевград. През целия ден са предвидени различни мероприятия. Празничен юбилеен концерт на Детско-юношески танцов ансамбъл „Пиринче“ ще започне от 17:00 часа на площад „Македония“. Децата от четвъртите класове, участници във „Фортисимо“, ще изпълнят симфоничен концерт заедно с Камерна опера Благоевград и Софийска филхармония. От 26 до 29 май ще се проведе „SO INDEPENDRNT-Пролет”, на 26 май стартира и 3D FEST.

Comments

comments