Пролетен празник в Благоевград

Кметът на Община Благоевград д-р Атанас Камбитов и кметският екип, заедно с Н. Пр. Темиртай Избастин и почетния консул на Република Казахстан Митко Солаков ще бъдат официални гости на Пролетен празник Науръз в Благоевград. Поздрав към присъстващите ще отправи Ансамбъл „Пирин”. За втора година Пролетен празник Науръз ще бъде отбелязан пред зала „22 септември”, където се намира Почетното консулство на Република Казахстан в Благоевград, от 10.30 часа. И тази година студентите от Американски университет в България ще покажат пред благоевградската публика традиционен казахски танц и ще свирят на домбра. Гост – изпълнител на събитието ще бъде популярният български изпълнител Веселин Маринов.
„Науръз” произлиза от персийски език: нау – нов, руз – ден. Това е денят на пролетното равноденствие, което бележи началото на пролетта и новата година. Този древен празник днес е част от модерния живот на Казахстан и съхранява традициите и обичаите от миналото. След дългата зима, с идването на пролетта, се отбелязва празникът на зараждането на живота.
Днес в Казахстан празникът се отбелязва с различни фолклорни игри – казакша курес, тогъз кумалак, къз куу, байга , различни ритуали, благотворителни събития, засаждане на дървета, почистване на паркове, улици и площади. Хората вярват, че колкото по-богато се отпразнува Науръз, толкова по-весела ще бъде годината.

Comments

comments