Прокурор от ВКП поиска връщане на делото „Чората“! М. Писов и адвокатите на петимата полицаи опровергаха експертизата на покойния проф. Раданов

Експертизата му е престъпление срещу българското правосъдие, каза офицерът от РЗБОП Писов

Върховният касационен съд (ВКС) заседава днес по случая „Чората“ и ще реши дали трябва да се рестартира делото срещу петимата полицаи от РЗБОП Благоевград за смъртта на Ангел Димитров – Чората. Искането за връщане на делото за ново преразглеждане е на главния прокурор.

За смъртта на Чората Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България на 1 юли 2014 година. Чората почина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция „Респект“ в Благоевград. За смъртта му пред съда бяха изправени Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов. ВКС ги призна за невиновни и ги оправда. Основанието, с което главният прокурор иска възобновяване на делото е решението на Европейския съд по правата на човека.

Адвокатите оспориха в началото на съдебното заседание допустимостта на искането и дали е спазен по несъмнен начин срокът за искането. Днес пред съда прокурорът от ВКП говори за това, че причината за смъртта е спорна и че този спор според европейския съд трябва да се реши с окончателна експертиза. Прокурорът поиска ВКС да уважи искането, да отмени решението си и да върне делото за разглеждане от друг състав на съда. Адвокатите бяха на противоположната позиция и пледираха това искане да не се уважава. пише Бгнес.

Единият от оправданите Мирослав Писов каза, че застава пред съда с честта на български офицер, който е участвал в десетки разследвания срещу организираната престъпност и наркомафията. „5 години бяхме съдени заради експертизата на проф. Стойчо Раданов, който се самоуби при мистериозни обстоятелства. Около тази смърт също се проведоха какви ли не позиции и отношения като връзка с това дело. Но фактите, които има показват недвусмислено, че експертизата на проф. Раданов е престъпление срещу българското правосъдие“, каза Писов. След смъртта на Раданов, заяви Писов, се назначават три нови повторни експертизи, които изследват хистологичните проби, взети от екипа на професора, които той не е изследвал.

Има разследване за експертизата на проф. Раданов, която е установила, че е престъпление срещу българското правосъдие като невярно медицинско доказателство и според тях това е укрито от ЕСПЧ. „Тоест, съдът в Страсбург почива цялото си решение върху експертизата на Раданов, за която има установено разследване в България и в съдебното дело, че е невярно медицинско доказателство“, заяви Писов. Адвокатите му показаха писмо, в подкрепа на казаното от Писов и заявиха, че са уведомили главния прокурор, за това, че има образувана преписка в СРП.

За такова писмо никой не ни е уведомявал, каза лелята на Ангел Димитров Весела Георгиева. Тя посочи, че след смъртта на проф. Раданов може всичко да се говори на гърба на един починал човек.

В заплата на ВКС бяха и близки на Ангел Димитров – Чората. След заседанието, след като чу и аргументите на адвокатите, лелята на Чората каза, че от това, което чули като факти, няма нищо общо с действителността. „След 10 години, ако хората са забравили, ние не сме забравили истинската картина, която беше 2005 година“, каза тя.

Comments

comments