Прокурор е осъден за корупция, влиза зад решетките

Бившият прокурор от Окръжната прокуратура в Шумен-Румен Пенев е задържан и в сряда ще бъде отведен в затвора в Ловеч, където ще излежи наложената му тригодишна присъда за корупция.Пенев е първият магистрат, получил ефективно наказание за взимане на подкуп.Делото приключи три години и половина след зрелищния арест на Пенев в центъра на Шумен.
Според обвинението през октомври 2011 г. прокурорът е поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Всичко тръгва от клиент на Николов – Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама.
Адвокатът се свързал с Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева, като обещал срещу сумата да упражни влияние върху колегата си – прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката. Защитникът обаче казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплакал в полицията и прокурорът беше задържан с белязани пари.
През септември 2012 г. Софийският градски съд призна Пенев за виновен и му наложи присъда от три години и шест месеца. През юли 2013 г. обаче Софийският апелативен съд измени наказанието на три години условно. След три години делото стигна до трети състав на Върховния касационен съд.
В мотивите си за наказанието от три години лишаване от свобода съдът изтъква, че „условното наказание в случая няма да изиграе необходимата роля с оглед завишената обществена опасност както на престъплението, така и на подсъдимия”.

Comments

comments