Прокуратурата се самосезира и разпореди проверка на кмета на Петрич

Окръжната прокуратура в Благоевград се самосезира и разпореди проверка на кмета Вельо Илиев и заместник-кмета на община Петрич във връзка с възлагане на обществени поръчки без конкурс.
Предстоят разпити и на длъжностни лица от общинската администрация.
Скандални разкрития показаха как се злоупотребява с пари в Петрич след репортаж на екип на „Нова телевизия“. Баничарница и фризьорски салон печелят възможността като обществена поръчка да изграждат канализация и да ремонтират детски градини и площадки. Самите те обаче не знаят, че са използвани техните данни по фактура. Една от фирмите е получила поръчка за изграждане на канализация за 5 милиона лева, защото е посочила
абсурдните 200 години гаранция.
Над 3,5 милиона лева е раздала общината по тази схема от 2007 година насам. Всяка от строителните поръчки е под 40 000 лева, с което отпада законовото изискване за търг и кметът сам определя изпълнителя. Така, според документите един от автосервизите в града е изградил канализация.
По същата схема общината е платила 8000 лева на съседната баничарница. Собствениците отрекоха да имат информация за подобно нещо.
Става ясно и че община Петрич е наела без конкурс и заплатила 20 000 лева на малък фризьорски салон за ремонт на детски ясли и детски градини
Зад фирмата-собственик на фризьорския салон стои шуреят на заместник-кмета по строителството.
Днес централният площад в Петрич се напълни със строителни предприемачи и работници, които поискаха оставката на кметската управа. Те се оплакаха, че от 15 години обществените поръчки се възлагат само на приближени до кмета на града. Към сградата полетяха яйца. Въпреки здравата полицейска охрана, протестиращите влязоха в сградата на общината, за да присъстват на откритото общинско заседание.
„Такава е ситуацията в Петрич. Това са хората, които беше доказано, че са замесени в злоупотреби, обяви един от протестиращите, сочейки макетите на кмета и двамата зам.-кметове. Те се уплашиха и се скриха. Аз съм строителен предприемач. От четири години имам нула оборот към Община Петрич, тъй като печелят само техни фирми“.
Сдружението за граждански контрол и управление на община Петрич поиска оставката на цялото ръководство на общината.

Comments

comments