Прокуратурата: Референдумът на Слави е задължителен

Според прокуратурата референдумът, организиран от „Шоуто на Слави“, би трябвало да е задължителен и решенията от него да се приемат автоматично.

Върховната административна прокуратура (ВАП) поиска ЦИК да отмени своето решение за референдума, според което 12 000 гласа не стигат за задължителен мажоритарен вот в два тура и намаляване на партийната субсидия на 1 лев.

Във ВАС, където се гледа делото по жалба от Инициативния комитет „Шоуто на Слави“ срещу решението на ЦИК от 11 ноември м.г. прокуратурата е представлявана от зам.-главния прокурор и шефа на административната прокуратура Ася Петрова.

Според прокуратурата резултатите от референдума трябва да са задължителни, тъй като близо 12 500 бюлетини без плик трябва се причислят към избирателната активност, а не да бъдат вадени от нея, заяви Петрова.

От Инициативния комитет за референдума също са на мнение, че ако бюлетините без плик бъдат прибавени към счетените за действителни близо 3 480 000, то резултатите от националното допитване стават задължителни.

Неудачите с бюлетините без пликове са заложени преди гласуването и се коренят в ЦИК, обясни прокурор Петрова. „Считаме, че жалбата на инициативния комитет е основателна, макар и не по съображенията, изложени в нея“, коментира тя, цитирана от „24 часа“. Смятаме, че изборните книжа и протоколите СИК и РИК по съдържание не отговарят на изискванията на закона с прякото участие на гражданите в държавната и местното самоуправление, добави Петрова.

Това било така, защото в закона се казва, че в броя на гласувалите трябва да бъдат отразени всички бюлетини, намерени в кутията, независимо дали са в плик или са пуснати без плик.

Няма спор, че бюлетините без плик са недействителни, но те трябва да бъдат зачетени в общия брой на гласувалите. Съгласно протоколите обаче, общият брой на гласувалите е определен само според броя на пликовете, а не според броя на бюлетините без плик. На делото беше представена експертиза, която казва, че 12 481 са бюлетините без плик, пуснати на референдума. Тя беше назначена от ВАС в края на миналата година.

По официална информация на ЦИК пък, референдумът не стана задължителен, защото 12 027 гласа не достигнаха.

„Прокуратурата каза това, което твърдим от самото начало – че човек, който е пуснал бюлетина без плик, не означава, че не е отишъл на изборите“, коментира Тошко Йорданов, сценарист в „Шоуто на Слави“ и член на Инициативния комитет.

Очаква се до един месец ВАС да се произнесе с решение за по казуса с броенето на бюлетините от референдума.

economic.bg

Comments

comments