Прокуратурата: Плажуващите нямат свободен достъп до морето

Хаос и беззаконие царят по българското Черноморие. Върховната административна прокуратура откри стотици нарушения на десетки плажове у нас. Сред тях – незаконни строежи, плажове без свободен достъп, без достатъчно медицинско обслужване и без спасители. А изводът на обвинението е, че държавата проверява, но не наказва.
53 са плажовете, където търговските обекти заемат по-голяма площ от разрешената. Рекордьор е „Слънчев бряг-север”. Драстичното разминаване е с над 3000 квадратни метра. На над 1000 квадрата повече от предвиденото са търгували на плажовете „Поморие-централен”, „Бургас – север” и „Бургас-централен”.
По закон минимум половината от всеки плаж трябва да е за свободно ползване. Там бихме могли да сложим кърпите и чадърите си, без да плащаме. На 22 плажа у нас това обаче не се спазва. На плаж „Червенка” в Черноморец свободната зона е едва 24%. A на малкия плаж в Лозенец и източния плаж в Черноморец свободната зона е по-малко от една трета.
На други 22 плажа площта на преместваемите обекти е доста над разрешената. Рекордьорът тук е „Слънчев бряг-север”, където разрешената площ е надвишена с близо 1300 квадратни метра. В класацията следват „Китен-юг”, „Смокините-север” и централният плаж в Бургас с над 250 квадрата над нормата.
Равносметката – има 730 нарушения.

Comments

comments