Прокуратурата не може да открие Боян Расате

Прокуратурата не може да открие кандидат президента Боян Расате, за да му връчи обвинението за нападението над общностния ЛГБТИ център в София. Расате е обвинен в хулиганство с особена дързост заради погрома, но не е открит на постоянния и настоящия адрес, както и на други известни по досъдебното производство адреси“, съобщиха от държавното обвинение.

„Съгласно разпоредбите на Наказателно-процесуалния кодекс призоваването се извършва на посочените по делото адреси в страната, като призовката се връчва не по-късно от 3 дни преди датата за предявяване на обвинението. Софийската градска прокуратура ще предприеме всички необходими действия съгласно правомощията си по закон с цел извършване на действия по разследването с участие на обвиняемия“, се разбира още от съобщението на прокуратурата.

Вчера, 1 октомври, главният прокурор Иван Гешев поиска имунитета на Расате, а малко след това Централаната избирателна комисия (ЦИК) единодушно одобри искането. „Предстои наблюдаващият прокурор да прецени каква мярка за неотклонение да бъде взета спрямо обвиняемия“, пишат още от прокуратурата.

В събота, 30 октомври Расате и още десетина души нахлуват в центъра, докато там тече събитие. Те изпотрошават имуществото, а Расате удря в лицето едно момиче. Полицията пристига малко след напускането на групата. До момента за случая няма задържани.

Нападението беше осъдено остро от посланиците на 11 държави в България (Съединените американски щати, Австралия, Белгия, Дания, Испания, Канада, Нидерландия, Обединеното кралство, Португалия, Република Ирландия и Франция). Част от тях посетиха центъра в знак за солидарност.

Във вторник комисарят по човешки права на Съвета на Европа Дуня Миятович също осъди нападението и призова властите в България за бързо разследване.

Comments

comments