Прокуратурата: Не е вярно, че обвиненията срещу Ал. Николов са заради отказа да се плаща в рубли

Пълни глупости. Влиза се в предизборна кампания, реагира бившият енергиен министър.

Прокуратурата опроверга твърденията, че повдигнатите обвинения на бившия енергиен министър Александър Николов („Има такъв народ“), заместника му Данаил Николов и бившия шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов са заради отказа на страната ни да плаща на „Газпром“ в рубли за доставката на синьо гориво.

Ден по-рано тримата бяха подведени под отговорност за причиняване на вреди на държавния газов доставчик в размер на 88 млн. лв. Обвиненията срещу тримата са свързани със закупуването на газ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“, чийто управител е бил Людмил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на „Булгаргаз“. Александър Николов и Людмил Йоцов са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай.

„Не отговаря на истината, че обвинението е за неприемането на новата схема за плащания за целия оставащ срок на договора до 31.12. 2022 г. между „Булгаргаз“ ЕАД и ООО „Газпром експорт“ в руски рубли“, са категорични от държавното обвинение.

От обясненията на прокуратурата става ясно, че обвинението е за това, че след като е бил предложен новият вид плащане, „съответните длъжностни лица не са предприели необходимите действия за осигуряване на алтернативни доставки от търговци на природен газ по свободно договорени цени на организирания борсов пазар и извън организирания борсов пазар“.

„Същото започва да се извършва едва в деня на спирането на доставките на газ – т.е. на 26.04.2022 г. – за следващите дни до края на м. април 2022 г., както и за м. май 2022 г., което е поставило в риск изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ на страната. Сключените в последствие договори за доставка на газ са на значително по-високи цени, което е довело до ощетяване на „Булгаргаз“ ЕАД. Нещо повече, в хода на проведените процесуални действия са събрани материали, от които може да се направи извод, че осъществените доставки на газ от алтернативни доставчици отново са били с първоначален източник ООО „Газпром експорт“, се казва в съобщението на прокуратурата.

От него се разбира още, че правителството на Кирил Петков не е взимало решение по предложението на „Газпром“ и не е провеждано заседание на Министерския съвет по въпроса.

Реакция

Бившият енергиен министър Александър Николов определи повдигнатите му от прокуратурата обвинения като пълни глупости.

„Това, което се казва – не мога да ги дефинирам в правна форма, но в човешка форма са глупости“, обяви той по Нова тв.

Николов е категоричен, че в началото на войната българският потребител е плащал най-евтин газ, „въпреки че консумацията в България зависеше над 90% от „Газпромекспорт“ и това беше целенасочено направено от предходни правителства“. По думите му причината да се спре синьото гориво за нашата страна и Полша е, че тогава са изтичали договорите и на двете държави.

„Ако можеше да е по-евтино количеството, което е закупувано тогава, как така България в цяла Европа плащаше най-евтиния природен газ“, запита Николов като призова да бъдат разгледани търговите и търговските процедури.

„Ако „МЕД Енерджи“ са правили нещо, което е нередно, защо и към момента доставят на „Булгаргаз“? Благодарение на неадекватното поведение през последните няколко месеца, всъщност се случва така, че търговци като „МЕТ“ и не само, печелят пазарен дял в България. Те го печелят за сметка на „Булгаргаз“, посочи още ексминистърът.

Александър Николов смята, че обвинението срещу него е било повдигнато, без да са изготвени всички материали по делото.

„Ясно е защо става – влиза се в предизборна кампания“, изтъкна той и допълни, че предпочита да има проблеми с прокуратурата, но да знае, че в миналото си е свършил работата и не е ощетил държавата.

Позицията на „МЕТ Енерджи“

Последва и отговорът на „МЕТ“, в която се казва, че компанията винаги е действала в съответствие с всички аспекти на закона и регулациите.

Ето какво още пише в съобщението им:

Дъщерното дружество на МЕТ в България е създадено през 2017 г. Оттогава многократно сме доказвали, че нашата дейност, инициативи и планове са насочени към развитието на българския енергиен пазар. Компанията е напълно независима и не обслужва интересите на трети страни нито тук, нито в която и да е друга страна, на която МЕТ оперира.

Групата има дълготрайно и значително присъствие на европейските енергийни пазари. За извършване на дейността си компанията притежава всички необходими лицензи от енергийните регулатори на страните от Западна, Централна и Източна Европа, като България не прави изключение. Класирани сме на 20-то място сред най-големите търговци в холандския газов хъб (TTF) и сме сред 5-те най-големи търговци в австрийския хъб (VTP).

През 2021 г. МЕТ Енерджи Трейдинг България достави на страната ни 9,5% (319 млн. куб. м) от крайното потребление на природен газ за българската икономика. Изградили сме добри партньорски отношения с фирми от различни сектори на българската индустрия, включително металургията, хранително-вкусовата промишленост, керамиката и стъклото, хартията, строителните материали, химията, електропроизводството, газоразпределението и топлофикациите.

Comments

comments