Продължава да се увеличава броят на българите които ще почиват в Гърция това лято

Голяма част от българите ще прекарат тази година лятната си отпуска в Гърция. Това твърдят пред „Стандарт” собственици на туристически агенции в Благоевград. Базите им са пълни на 100% през целия месец юни, а сезонът за тях започна още в началото на месец май. Инетересът към южната ни съседка е същият и при резервирване на почивки за месеците юли и август, макар тогава цените по правило да са по-високи. В благоевградска фирма списъците вече са пълни.
„Става въпрос за 200 легла в курортите Неа Врасна, Паралия Врасна и Паралия Катерини. Няма свободно легло, сега се връщам от Гърция. Доста добър сезон се очертава тази година”, казва собственикът й Васил Ангелов. Една смяна трае 5 нощувки, цената им сега е между 85 и 100 лева. За пиковия сезон от 15 юли до 20 август сумата вече ще е около 200 лева. В хотелската база има създадени условия за готвене и нашенците често се възползват от това, за да не харчат пари за хапване в гръцки заведения. Там отдъхват не само жители на Пиринския край, а идват все повече хора от цяла България. Туроператори имат договори с определени ресторанти за желаещите да се хранят в тях. Закуската е до 5 евро, а обядът и вечерята струват до 10 евро. Те са само посредници на тази услуга, не печелят нищо от нея.
Забелязва се съществено увеличение на българите предпочитащи Гърция, пред нашето Черномирие за почивка през лятото. Хиляди българи, най-вече от Югозападна България – София, Перник, Кюстендил, Самоков, Дупница, Пиринския край, отдъхват сред спокойствието, тишината и зеленината на гръцките курорти. От София до гръцкото село Нeа Врасна са малко над 300 километра. Тук е пълно със семейни хотели, потънали в зеленина, в много дворове има палми. Почти всяка къща предлага стаи за гости.
Най-голямото предимство е, че морето на Гърция ни е по-близо от нашето Черноморие, признават жители на Благоевград, но и обслужването, съчетано с по-добрите цени.

Comments

comments