Природата в България: Тевно езеро

Тевно езеро (или Темно езеро) е едно от онези места, които са любими не само на планинарите, но и на хората, които са го виждали само на снимки. Освен че е известно с красотата си, то разказва легенда с неочакван край, която извира от дълбините му.
Легендата разказва, че Тевно езеро сутрин светело като синя коприна, а вечер придобивало златния цвят на слънцето. Имало една девойка, която обичала това място и често идвала там. Всеки път тя сядала на брега да му се любува. Веднъж й се приискало да има сини очи, точно като водите на езерото. Затова един ден дошла рано, по изгрев слънце. Наплискала очите си със студената вода и те станали сини. Момичето обаче забравило да благодари на езерото за сбъднатото си желание. След известно време девойката приискала косите й да станат златни. Езерото превърнало и това нейно желание в реалност. Дошла тя по залез слънце, потопила косата си и тя станала златна. Момичето обаче отново не благодарило. Със сините си очи и златната коса тя се превърнала в най-красивата и желана мома в селото. Това я накарало да се възгордее. А желанията не спирали. Поискала да стане царица. В този момент езерото се огорчило от алчността на девойката. Потъмняло от гняв. Завинаги останало тъмно. Точно затова и до ден днешен хората го наричат Темното езеро (или както е по-известно Тевно езеро).

Езерото се намира на 2512 м н.в. В близост до него има изграден заслон, в който можете да нощувате, ако го посетите. Днес то е част от най-популярните туристически маршрути.Околността предлага много възможности за разходка до различни места. Най-посещаваните сред тях са съседните върхове – Момин двор, Кралев двор, Каменица, както и небезизвестният връх Джангал.

Comments

comments