Принц Файсал: Добрите времена между Вашингтон и Рияд приключиха

Американският президент Барак Обама започна посещението си в могъщата сунитска монархия, която не успя да преглътне отварянето на САЩ към шиитския съперник Иран, пише БГНЕС.
„Не можем да разчитаме на връщане на добрите стари дни“, съобщи по Си Ен Ен Интернешънъл принц Турки ал-Файсал, който е бил и посланик на страната си във Вашингтон.
„Докъде можем да стигнем по отношение на нашата зависимост спрямо Америка? До каква степен можем да разчитаме на упоритостта на американските ръководители? Какви са взаимните ползи, които ни сближават? Това са неща, които трябва да се преосмислят“, каза принцът. Той подчерта, че „поведението и изявленията на президента на САЩ са събудили Рияд за промените в Америка“ и повтори, че съюзът между двете държави няма да бъде никога вече както преди, дори и след избирането на наследник на Обама на президентския пост.
„Не мисля, че трябва да чакаме от един нов президент на САЩ обрат към дните, когато нещата бяха различни“, посочи Турки ал Файсал. Решенията на американската администрация – от отказа за намеса в Сирия през 2013 г. срещу режима на Башар Асад до споразумението с Иран за ядрената му програма, сключено през 2015 г., настроиха негативно сунитските монархии.

Comments

comments