Признаците, че се нуждаете от повече протеини

Съществува погрешното схващане, че само хората, които не ядат месо, страдат от недостиг на протеин. Разбира се, при тях вероятността е по-голяма, но със сигурност вегетарианството или веганството не е равно на липса на протеин. Всъщност запознатите хора знаят, че има много растителни източници на протеини, които са напълно достатъчни за набавянето на нужното количество от полезното хранително вещество.

Друг е проблемът обаче, че няма точно количество протеин, което да се смята за „достатъчно“. Например, при диета с дневен прием от 2000 калории, някои хора могат да приемат 50 грама протеин, други – 150 грама. Най-добрият начин е да не се водите по цифри, а да се научите да разбирате своето тяло. То най-добре ще ви покаже, ако има някакъв недостиг.

Ето и кои са признаците, че организмът ви се нуждае от повече протеин:

1. Изпитвате глад за сладки храни. Това е един от първите признаци, които се появяват: вие изпитвате глад за сладкиши и се чувствате така, сякаш никога не сте изяли достатъчно. Една от най-важните функции на протеина е да поддържа кръвната захар стабилна, ето защо неговата липса води до желание за бонбони.

18ae4719b82e709efa860f69a844a401

2. Вашият мозък не е в кондиция.Балансираната кръвна захар е от съществено значение за това да останете съсредоточени. Когато тялото ви изпитва недостиг на протеин и нивата на глюкоза са колебаещи се, вие не успявате да се съсредоточите върху своята работа. За достатъчна кондиция на мозъка се нуждаете от постоянен поток на протеини. Ако разчитате на „мимолетни храни“ като бисквити и хляб, ще изпитвате само кратки изблици на умствена енергия.

3. Косата ви пада. Протеинът е градивен елемент на всички ваши клетки, включително и космените фоликули. Когато космените фоликули са силни, те поддържат косъма върху главата. Липсата на достатъчно протеин може да предизвика изтъняване и падане на косата. Имайте предвид, че този проблем може да се дължи и на други причини.

4. Чувствате се слаби. Протеинът е от съществено значение за изграждането на мускулите. Затова, ако не получавате достатъчно от него, мускулите ви могат да започнат да се свиват с течение на времето. В резултат на това започвате да се чувствате слаби и нямате възможност да правите физически упражнения (или поне не достатъчно).

5. Разболявате се постоянно. Вашите бицепси не са единственото нещо, което протеинът засилва. Той е необходим, за да се изградят всички съединения в имунната система на човека. Така че, ако вие се разболявате по-често или имате инфекции, може би имате недостиг на протеини. Друг знак: ако имате много кожички около ноктите.

Източник: tialoto.bg

Comments

comments