Приемът на Западните Балкани в ЕС тясно зависи от спазването на фундаменталните европейски ценности

Асим Адемов


В Европейския Парламент беше обсъдено приетото от Комисията решение относно стратегията за разширяване на ЕС- Западни Балкани. Обсъди се ключовият приоритет на Българското председателство – европейско бъдеще за Западните Балкани. В дебата се включиха Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, както и еврокомисарят за съседската политика и преговорите за разширяване Йоханес Хан.

Българският евродепутат Асим Адемов (ГЕРБ/ЕНП) подчерта, че „Пътят към Брюксел минава през задълбочаването на регионалното сътрудничество и развитието на добросъседските отношения. Ключов момент за приемането на Западните Балкани е укрепването на етническата и религиозна толерантност, свободата на религията и вероизповеданието. Кандидат членките трябва да поставят на дневен ред фундаментални ценности, заложени в договора на ЕС, а именно толерантността, многообразието и взаимното уважение“.

В изказването си Асим Адемов изтъкна също, че „ангажиментът на ЕС е да поощрява и окуражава тези страни да извършват необходимите реформи, да ги подпомага за подобряването на транспортната, енергийната, комуникационната и образователната инфраструктура.

ЕС трябва ясно и категорично да заяви на страните от Западните Балкани, че в близко бъдеще, при изпълнение на критериите за членство, те ще бъдат приети в съюза. Ще бъде голяма грешка, ако се създаде впечатлението в жителите на тези страни, че държавите им ще бъдат „вечните кандидати“.
„Бъдещото разширяване на ЕС в тази посока ще означава повече сигурност и стабилност за Съюза, ще означава по-силна и единна Европа“.

Comments

comments