Преобразуването на проблемното „Причкапово кръстовище“ е заложено в новия бюджет на община Благоевград

В инвестиционния план на Благоевград след години на чакане и разискване ще влезе проблемното от години кръстовище при бул.“Джеймс Баучер“ и Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Васил Левски“. Вероятно още на следващата сесия на ОбС-Благоевград предложението за презграждането ще влезе за обсъждане и по всяка вероятност ще бъде прието.
Кръстовището, познато като Причкапово е най-голямата „тапа” за трафика в областния град. То е регулирано със светофарна уредба и бе изградено по времето на Лазар Причкапов, по готов проект, отлежавал в папките с години.
За трансформацията на кръстовището се заговори още преди да бъде пуснато в експлоатация на 15 декември 2004 г. Още тогава се видя, че вариантът за отпушване на трафика в тази натоварена част на града, където се пресичат връзките за кварталите “Еленово”, “Струмско”, промишлената зона и централната част на града не е добър.
Проблемът е в дългите светофари, заради които се образуват много бързо опашки от чакащи превозни средства, а средно на час в пиковите моменти от денонощието през кръстовището минават над 2000 автомобила. Освен това, когато пешеходците пресичат на зелен светофар, с разрешение тръгват и автомобили. Тогава кметът Лазар Причкапов обяви, че е за кръгово кръстовище, но с арх. Коста Сандев се спрели на действащия в момента вариант, за да е по-удобно за пресичащите деца и възрастни, защото наоколо има училища и търговски обекти, което се оказа невярно. Строителството за преобразуването на кръстовището в кръгово ще струва около 1 000 000 лв.

Comments

comments