Премиерът на Унгария: Не искаме масово омешване на религиите, мултикултурализмът е мъртъв

Ерата на мултикултурализма е завършила, а Унгария трябва да избегне последствията и цената й, заяви премиерът Виктор Орбан, цитиран от агенция „Ройтерс“. Новото му изказване задълбава критичната му позиция спрямо имиграцията, като премиерът посочи, че не трябва да има „масово“ смесване на различни вероизповедания.
„Мултикултурализмът означава съжителството на ислям, азиатски религии и християнство. Ще направим всичко възможно, за да спестим това на Унгария“, каза Орбан в интервю за ежедневника Напи Газдасаг. „Приемаме инвеститори, хора на изкуството, учени които не са християни, но не искаме масово омешване“, категоричен е той.
Орбан, чиято партия „Фидес“ губи гласоподаватели в полза на крайнодясната антиимигрантска партия „Йобик“, често търпи критика от европейските си партньори заради изолационистиките си възгледи. В изказване пред европарламента през май той определи предложението на ЕС за разпределяне на имигрантите, които пресичат Средиземно море към Италия и Гърция, чрез квоти като „почти безумно“.
Вчера той нарече „Йобик“ опасна за Унгария, тъй като „те предлагат постоянното изкушение и интелектуалната капитулация на най-простите решения“ и добави, че правителството ще възприеме по-отстъпчива поза спрямо избирателите си.
Премиерът, който често влиза в противоречие с Брюксел през последните пет години, за пореден път разкритикува отговора на ЕС на икономическата криза и го определи като „най-тромавият“ в света. Орбан също така отхвърли възможността Унгария да приеме еврото.
Източноевропейските държави имат конкурентна възможност да запазят валутите си, а унгарският форинт може да се задържи силен и стабилен за десетилетия, ако бъде възприета по-твърда фискална политика, а икономическия растеж бъде подкрепен, съобщи той.
Във вторник гуверньорът на централната банка Дьорд Матолчи обяви, че Унгария ще може да приеме еврото във всеки един момент след 2020 г. Във вторник банката насочи средства от пазара към унгарски държавен дълг в опит да намали риска от дълг в чуждестранна валута.

Comments

comments