Премиерът Борисов събира МВР и кметове в Благоевград заради мигрантите

Премиерът Бойко Борисов събира в областната управа в Благоевград вътрешния министър Румяна Бъчварова, директора на „Гранична полиция” Антонио Ангелов и кметове от региона. Срещата ще започне в 10 ч., съобщиха от МС. Най-вероятната причина е усложнената обстановка около границата с Гърция. От МО съобщиха вчера, че военнослужещи от Сухопътни войски ще се включат, за да подпомагат работата на Гранична полиция по охрана на държавната граница с Гърция. Това се прави в съответствие с предварително разработения план за съвместни действия с МВР. През изминалата нощ и рано тази сутрин в района на Петрич са задържани две групи нелегални мигранти, които са направили опит да преминат незаконно от Гърция на българска територия. Групите са локализирани и задържани от наряди на граничния полицейски участък.
Общо 87 са нелегалните мигранти, които са задържани на българо-гръцката на ГКПП Кулата Промахон тази нощ и днес, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. 34 от бежанците са задържани в 23.50 на 27 май на „зелена граница”. Групата се състои предимно от афганистанци, сирийци и иракчани. На 28 май сутринта е задържана нова група от 53-ма нелегално преминали границата ни с Гърция.Те са открити в гръцки товарен влак на гара Кулата при проверка от Гранична полиция. При проверката е установено, че във влака, който по документи е бил празен, има 53-ма бежанци. Групата се е била разположила в пет от вагоните на товарната композиция. Тя е от афганистанци, които са регистрирани в Гърция и притежават съответните документи.
Най-вероятно 50 от нелегалните имигранти ще бъдат върнати още тази вечер в Гърция, а другите в рамките на ден-два, според главния секретар на МВР гл. комисар Георги Костов. „Има два случая на задържани имигранти, над 80 човека са”, посочи той. „Всички са регистрирани в центровете в Република Гърция, така че те не са наш проблем. Те ще бъдат върнати на Гърция”, уточни Георги Костов. „Колкото по-скоро се върнат, толкова посланието към всички, които са решили да изберат този маршрут, е по-категорично”, подчерта главният секретар на МВР.

Comments

comments