Прекратиха дело за катастрофа с четирима загинали тийнейджъри

Досъдебното производство за един от най-жестоките инциденти на пътя през последните години, в който намериха смъртта си четирима ученици, е било прекратено с прокурорско постановление, но след това актът е обжалван от родител на загинало дете, научи „24 часа“.

На 25 юли 2014 г. след удар на БМВ в спряла край пътя цистерна в отсечката между селата Аспарухово и Сърнево загинаха 17-годишните Николай Канев, Георги Костадинов, Божидар Недев и 16-годишната Елена Георгиева.

Финалното заключение на разследващите е, че зад волана е бил Николай. Прокурорското постановление е атакувано по съдебен ред от бащата на момчето като основанията са, че е работено повърхностно, без да се съберат достатъчно доказателства. Родителят настоява делото да бъде върнато за извършване на пълно разследване и най-вече за установяване по категоричен и безспорен начин кой е управлявал БМВ-то.
Веднага след инцидента бе съобщено, че зад волана е бил 17-годишният Георги, който е взел колата от втория си баща. По делото са събрани свидетелски показания, че младежът и друг пък е забелязван да кара БМВ-то макар да няма книжка. Това предизвика коментари за търсене на отговорност от собственика на колата, позволявал тя да се управлява от ученик без книжка.

В хода на разследването обаче е изготвена допълнителна съдебномедицинска експертиза, в която вещото лице – след аутопсиите, огледния протокол и снимките от фотоалбума, излиза със становище, че БМВ-то е шофирал Николай Канев.

В свое определение от 30 март т.г. състав на Бургаския окръжен съд приема, че събраните доказателства потвърждават по категоричен начин тезата на прокуратурата. Според съда разследването е извършено обективно, всестранно и пълно.

Дори да се приеме, че в началните действия по разследването да са допуснати грешки и непълноти, касаещи самоличността на водача на автомобила, тези непълноти са попълнени и при последващите процесуално-следствени действия това обстоятелство е изяснено, се казва в определението на окръжните магистрати, с което жалбата на Канев баща е отхвърлена.Родителят има право да обжалва пред апелативен съд.

Comments

comments