През март край Земята ще прелети астероид, който евентуално ще зърнем на небето

NASA обяви, че на 5 март астероид, широк 30 метра, ще премине край Земята. Той ще прелети толкова близо край нас, че най-вероятно ще можем да го видим на небето, пише Science Alert.

Не се безпокойте, няма шанс да ни удари. Космическата агенция все още определя точната му траектория, но в най-лошия случай той ще премине на 18 хил. км от Земята. Това ще го направи лесен за наблюдение от хора с телескоп.

Има вероятност и астероидът да прелети на 14 млн. км от нас.
Причината за тази огромна разлика в изчисленията е, че NASA откри небесното тяло едва преди 3 години – оттам и името му 2013 TX68 – и все още не е имала време да го наблюдава достатъчно. Когато е бил забелязан за първи път, той е приближавал планетата от нейната тъмна страна, но след 3 дни на наблюдения се е придвижил от тази, осветена от Слънцето. Съответно – вече не е можел да бъде наблюдаван.

За този кратък период учените са успели приблизително да изчислят възможните траектории. Естествено, възможни са грешки – затова не сме сигурни дали ще премине край нас наистина близо (и ще можем да го зърнем) или наистина далече.
„Орбитата на астероида е доста несигурна. Трудно е да предскажем къде на небосклона да го наблюдаваме“ – коментира Пол Чодас, мениджър на Center for Near Earth Object Studies към NASA. – Има вероятност астероидът да бъде засечен от телескопите ни, след като премине покрай нас през март. Това ще ни позволи да определим много по-точно орбитата му около Слънцето.“

На фона на факта колко малко знаем за възможните траектории на астероида, съществува много малка вероятност (1 на 250 млн.), че той може да удари планетата ни през 2017 г., когато отново прелети край нас. NASA обаче не се тревожи за това.
“Възможностите за удар при което и да е от трите му прелитания край нас са прекалено малки, че да се притесняваме – казва Чодас. – Очаквам, че бъдещите ни наблюдения ще намалят този шанс още повече.“

Какво все пак ще се случи, ако 2013 TX68 все пак ни удари? Е, приблизително два пъти по-голям астероид от него се разби в атмосферата на небето над Челябинск, Русия преди 3 години. Това доведе до образуването на силна ударна вълна, която разби прозорците, нанесе щети на сградите наоколо и рани приблизително 1500 души.
Ако астероидът 2013 TX68 навлезе в земната атмосфера, NASA е убедена, че той ще образува ударна вълна, сходна с тази над Челябинск.

Comments

comments