Президентът чака оставката на правителството, за да започне консултации за нов кабинет

Президентът Румен Радев чака оставката на правителството, за да започне консултации за ново, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Снощи парламентът гласува вот на недоверие на правителството със 123 гласа във връзка с финансовата му политика (повече виж тук).

В краткото съобщение от президентството днес казаха: „Държавният глава ще започне консултации с парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство след като министър-председателят подаде оставката на действащото правителство в Народното събрание в съответствие с  чл. 89 от Конституцията“.

Конституцията предвижда, че когато Народното събрание гласува недоверие на Министерския съвет, премиерът подава оставката на правителството (чл. 89, ал. 2). Тази оставка не се гласува отделно.

Както „Лекс“ писа, Конституционният съд специално обяснява как се постъпва такъв случай (в решение №4/1994 г.)Тази оставка, която министър-председателят е конституционно задължен да подаде, не се гласува, защото не съставлява свободно волеизявление, което е резултат на собствена преценка на министър-председателя. Тя е последица от гласуваното недоверие. Чрез това понятие Конституцията изразява парламентарната основа, върху която се създава и съществува Министерският съвет. Правителството се конституира и действува само доколкото се ползува с подкрепата на народните представители“.

Срок за подаването на оставката в Конституцията не е посочен, а от кабинета досега на съобщили кога ще я депозира Кирил Петков.

Преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова обясни за „Лекс“, че оставката се подава след гласуването на вота на недоверие. „Подаването на оставката е последващо след резултата от гласуването, в същото заседание, но тъй като се случва за първи път, може да се предполага, че не са се сетили да го направят“, каза тя. На теория е било възможно това да стане и с устно изявление на премиера, но такова снощи от страна на Кирил Петков нямаше.

Comments

comments