Президентът събра бъдещото служебно правителство на „Дондуков“ 2

Дипломатът Ради Найденов, финансистът Кирил Ананиев, експертът по социални въпроси Гълъб Донев, преподавателят по конституционно право проф. Екатерина Михайлова, бившият шеф на полицията в Пловдив Пламен Узунов и актьорът Рашко Младенов вероятно ще са част от служебното правителство на президента Румен Радев.

Във вторник държавният глава събра на среща в президентството поканените за служебни министри, като на влизане те отказаха да говорят. Очаква се по-голяма яснота да има по-късно във вторник.

Все още не е ясно кой ще бъде служебният премиер, но според неофициална информация към момента най-актуално е името на Огнян Герджиков.

Назначението на Кирил Ананиев за финансов министър се смята за сигурно. Ананиев е бил зам.-финансов министър в няколко кабинета и изготвяше държавния бюджет години наред.

Проф. Екатерина Михайлова е един от застъпниците за радикална съдебна реформа. Тя бе зам.-председател на ДСБ по времето на Иван Костов и има богат парламентарен опит. Вероятно тя е изборът за министър на правосъдието.

Пламен Узунов е бивш шеф на полицията на Пловдив, като името му се спряга за вътрешен министър. Той бе принуден да напусне МВР през 2015 г., като официалният мотив за оставката му бе разкритието, че двама негови подчинени са прикрили шофьор, убил на пътя възрастен човек. По неофициална информация между него и министъра в оставка Румяна Бъчварова имаше сериозен конфликт. Впоследствие Узунов стана и свидетел на прокуратурата срещу депутата от ГЕРБ Методи Андреев, който бе даден на парламентарната антикорупционна и етична комисия по сигнал, че опитал да кадрува в МВР.

Посланикът в Берлин Ради Найденов е едно от новите лица. Toй беше началник на кабинета на бившия премиер Симеон Сакскобургготски и има дълга кариера като дипломат. Той е бил главен секретар на Външно министерство, като има и солиден опит с организирането на избори зад граница.

Ради Найденов е със същия профил като служебния премиер в първия кабинет на президента Росен Плевнелиев – Марин Райков.

Гълъб Донев беше заместник на Ивайло Калфин в социалното министерство до оттеглянето му през май миналата година. Донев е с дългогодишен стаж в социалните институции, бил е главен секретар и директор на дирекция в Министерството на труда и социалната политика, оглавявал е Главната инспекция по труда.

Актьорът Рашко Младенов има и административен опит като директор на различни театри в страната. Освен това е един от хората с ясни позиции по театралната реформа. Очаква се той да бъде назначен за министър на културата.

Все още не е ясно кой ще бъде служебният премиер. Бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров отрича с него да са водени разговори за поста, каквато информация се тиражира в публичното пространство.

“До този момент с мен от президентството такива разговори не са водени“, каза Воденичаров във вторник пред Mediapool.

Слуховете за евентуалната му номинация идват от източници, близки до новия президент Румен Радев. Паралелно с това се твърди, че номинацията на проф. Огнян Герджиков – която бе първата завъртяла се в публичното пространство и впоследствие отпаднала – сега отново била актуална.

В края на седмицата Радев трябва да назначи служебно правителство, което да поеме управлението след разпускането на парламента. Радев заяви още през декември, че е готов със състава на кабинета си, но дори и към днешна дата това не е факт, според запознати с хода на разговорите.

Представителите на академичните среди, които по презумпция се ползват с обществен авторитет и минават за надпартийни, са сред най-конвертируемите и търсени от политиците в моменти на кадрова криза. Акад. Воденичаров е ярък пример – през последните години той бе разглеждан като подходящ кандидат за различни високи постове. Преди началото на президентската кампания миналата есен той бе сочен и като възможен кандидат – президент на АБВ, а година преди това беше подкрепен за държавен глава от инициативен комитет на интелектуалци, но така и не беше издигнат.

Акад. Стефан Воденичаров бе за кратко министър на образованието в първото правителство на Бойко Борисов. Преди това оглавяваше и инициативния комитет на БСП, събрал подписката за свикване на референдум за АЕЦ „Белене“. До декември тази година акад. Воденичаров оглавяваше БАН, а преди това бе зам.-директор на Института по металознание в академията.

Mediapool.bg

Comments

comments