Президентът посочи Димитър Главчев за служебен премиер, „Продължаваме промяната“ честити на ГЕРБ

Президентът Румен Радев е избрал председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер се разбра късно в петък (29 март) вечерта. В официалното прессъобщение се посочва, че той ще се срещне с него още в събота, за за му възложи да предложи състав на кабинет.

Радев проведе срещи с посочените от Конституцията потенциални кандидати за поста в последния ден и половина веднага след като „Има такъв народ“ приеха и върнаха третия мандат. Той няколко пъти коментира ограниченията и проблемите, които са били заложени за тази нова процедура, но демонстрира, че той ще я движи бързо на фона на исканията на повечето партии за избори 2 в 1 (на 9 юни, когато ще бъдат тези за европарламент). В следващите дни скоростта ще зависи от посочения за служебен премиер и колко бързо той ще може да предложи кабинет, за който ще има консултации и с политическите сили.

Новината дойде почти на финала на предаването на БНТ „Панорама“ и гостът от „Продължаваме промяната“ Лена Бориславова честити на ГЕРБ, че имат отново правителство. Депутатът от партията на Бойко Борисов Деница Сачева отвърна, че Главчев не е техен представител след като е поел настоящия си пост. Кристиан Вигенин от БСП, който също беше сред събеседниците поздрави за служебния кабинет, който се очертава доскорошните партньори от ГЕРБ и „Продължаваме промяната – Демократична“, както и от ДПС за това, до което са довели конституционните им промени и заяви, че най-важно е да се види кой ще бъде министър на вътрешните работи, защото от него ще зависи контрола на купения вот.

Comments

comments