Предупреждават британци за опасности, които могат да срещнат при почивка у нас

Специална информационна кампания „Stay safe on the slopes“ е стартирало британското посолство за своите граждани с цел да се информират за опасностите, които могат да срещнат по време на своята зимна почивка в българските курорти.

Това съобщи вицеконсулът на Британското посолство Теодора Манева на ежегодната среща с представители на Британското консулство в България, полицията и туроператорски фирми в Банско. Зам.- кметът Александър Мацурев обяви, че според данните, постъпили чрез заплащането на туристическия данък, за миналата година 12 хил. британски граждани са посетили курортния град. Това бе повод да се отправи апел за още по-тясно взаимодействие между местната администрация, посолството и бизнеса за поставянето на светло на нощувките, които се реализират в т.нар. некатегоризирани обекти – частни апартаменти и други домове, които се отдават и от британски граждани.

Изпълняваният проект за подмяна на ВиК-мрежата в града ще бъде прекъснат за зимния сезон. Всички разкопани улици се асфалтират, като едновременно с това се подновяват и тротоарните настилки и бордюрите. Очаква се и реализацията на проект за обществен транспорт, който да осъществява връзката на града с планината и за който ще бъдат закупени щадящи природата електрически бусове.
Малин Бистрин от местния туристически съюз също подкрепи апела за по-стриктно прилагане на нормите. „Некоректните и неспазващи стандарти некатегоризирани обекти създават от една страна нелоялна конкуренция и от друга не са данъчно задължени лица“, каза той.

На всички представители беше отново припомнено, че тази година ски пистите на Тодорка са още по-достъпно място за спорт с новия по-бърз шестседалков лифт в местността Шилигарника, както и допълнително монтираните оръдия за сняг.

Comments

comments