Председателят на EП: Блокирането на България и Румъния за Шенген ще увеличи екстремизма в ЕС

Снимка: БТА

Блокирането на България и Румъния за Шенген ще доведе до разрастване на екстремизма в Европейския съюз. За това предупреди председателят на Европейския парламент Роберта Мецола в Страсбург.

„Разрастването на екстремизма не трябва да се пренебрегва, а да му се противодейства, като се покаже, че Европейският съюз има значение“.

По време на дискусия с чуждестранни журналисти тя изрази опасенията си, че решенията като това за блокиране на присъединяването на страната ни и на Румъния към Шенгенското пространство рискуват да доведат до умножаване на „тези, които искат да унищожат Европа“.

„Най-лошото, което може да ни се случи, е решение като това от декември (на Съвета – б.р.) да не се допусне присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство, да се приложи и за страни, които се борят във война, борят се в нашата война. Да чакате години и да ви кажат „не“. Как можем ние, като Европа, да оправдаем такова послание пред милиони хора, които гледат на Европа като на своя единствена надежда?“, каза председателят на ЕП.

Тя припомни, че след Брекзит е имало страх, че все повече страни може да искат да напуснат ЕС, но сега подобни изказвания вече не се чуват.

„Защо? Заради Механизма за възстановяване и устойчивост, заради начина, по който подходихме към пандемията, факта, че се обединихме по отношение на закупуването на енергия, съхранението на газ, диверсификацията (на източници на енергия – б.р.), инвестициите във възобновяеми енергии, подпомагащи възстановяването на страните членки“, допълни Роберта Мецола.

Тя призова Европейския съюз да бъде подготвен за „рестартиране и реформа“.

„Не става въпрос само за обсъждане на общата селскостопанска политика или за премахване на принципа на единодушието във външната политика или колко комисари ще има всяка страна. Става въпрос за разбиране на политическата необходимост, за осъзнаването, че Европа е по-силна и по-безопасна както политически, така и икономически, ако е по-голяма“, добави Мецола.

 

 

 

 

 

Източник: БТА

Comments

comments