Предложението на кмета Камбитов за теглене на заем за направата на LED осветление, се оказа поредната инфарктна точка на днешната сесия

Точка 5 от дневният ред на редовната сесия на Обс-Благоевград днес беше Предложение № 60-00-134/20.03.2015г., относно поемане на краткосрочен дълг от Община Благоевград поет с договор за общински заем, което се оказа поредният повратен момент.Още след изчитането на предложението, реагира Владимир Елезов, който отправи критика и заяви,че е за това да има LED осветление, но е твърдо против да се тегли заем.
Кметът от своя страна заяви,че съветниците сами решават как да гласуват.“Ако отхвърлите предложението в този му вид да не чувам повече от тук нататък,че осветлението е лошо“,сопна се нервно Камбитов.
Милан Богдански и още няколко негови колеги, казаха че по-добрият вариант е общината да кандидатства по програма „Енергийна ефективност“ , вместо да тегли заем,който ще натежи в по-късен момент.
Интересен и логичен с оглед на публикациите от първата пресконференция за годината на кмета въпрос, зададе Илко Стоянов, който попита кмета дали знае коя банка евентуално ще спечели търга за заема, когато се проведе такъв, защото той самият знае.Думите му са подкрепени от изказване, което самият господин Камбитов направи на пресконференция в началото на февруари,когато самият той заяви „Идеята на община Благоевград е подмяна на мрежата на уличното осветление. За осъществяване на проекта ще бъде взет заем от Общинска банка, като целта е кредита да се връща с икономия от елекрозахранването. До месец юли, най-късно месец август ще бъде завършено едно модерно и същевременно икономично осветление. Кметът покани всички граждани и домоуправители на блокове и кооперации в община Благоевград в петък 14 часа на пресконференция, на която ще присъства министър Лиляна Павлова и ще се обсъжда санирането на панелните блокове.“,днес обаче отрече да е така и се защити,че просто е провеждал разговори с Общинска банка.Предложението се прие с 22 гласа „ЗА“,което налага и промяна на целият бюджет на общината.
Коя ще бъде банката, която ще отпусне заема на общината предстои да разберем, когато минат процедурите и любопитно ще е дали спряганата днес Общинска банка наистина ще се окаже кредитор на община Благоевград.

Comments

comments