Предлагат увеличение на заплатите на учителите с 14,5%

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага на Министерството на финансите за 2022 г. с 14,5% да е увеличението на заплатите на учителите. Това съобщава Диян Стаматов – председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България, който е и директор на 119-то Средно училище „Акад. Михаил Арнаудов“ в София. Той представя информация от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в средното образование.

„Според информация от МОН за предложения в републиканския бюджет за 2022 г. се предвиждат 3,8 процента от БВП за образованието, като да има още 834 млн.лв. над средствата за 2021 г.“, информира Стаматов.

Той пояснява, че тези допълнителни средства ще се използват за следните дейности: 380 млн. лв. за увеличение на заплатите със средно 14,5 и 11,5 процента на стълбовете на единните разходни стандарти; 80 млн.лв. за увеличение на средствата за издръжка на училищата (за електроенергия, гориво, вода).

Предвидени са средства за обхват на четигодишните деца и за компенсиране на неприетите деца в детските градини.

За 2022 г. са предвидени също 120 млн. лв. за изграждането на училища и детски градини; 92 млн. лв. – за Национални програми за образованието (най-много за обезщетения); 4,5 млн. лева – за стипендии за защитени професии; увеличение с 30% на средствата за безплатни закуски за децата от подготвителната група и за учениците от първи до четвърти клас; 8 млн. лв. за частните образователни институции; 40 млн. лв. за обновяване на училищните автобуси.

Comments

comments