Предлагат колата да се конфискува при превишение на скоростта със 70 км/ч

Държавно-обществената консултативна комисия предлага колата да се конфискува при шофиране с повече от 70 км/ч над ограничението.

С такова предложение за поправка в закона е излязла Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата, в която участват представители на институции и неправителствени организации, експерти, министри и депутати.

Идеята, според която с колата си трябва да се прощават шофьорите, спипани да карат с над 120 км/ч в града или с над 210 км/ч на магистралата, е лансирана на провелото се в понеделник в МВР заседание на звеното.

Тя е заимствана от Холандия и е част от цял пакет от мерки срещу опасните шофьори. Предвижда се също така спиране от движение на кола за месец при шофиране с повече от 60 км/ч над допустимата скорост и задържането й в наказателен паркинг, при това срещу заплащане.

От комисията се позовават на европейската практика, като дават пример и с превъзпитателните мерки, въведени във Франция, където за 50 км/ч отгоре глобата била 1500 евро, а допълнително книжката се отнемала за цели 3 години. Освен това, при повторно такова нарушение шофьорите можело да се озоват в затвора за 3 месеца.

Comments

comments