Преди първото заседание на НС – никой не иска да вземе властта

В четвъртък (23 октомври), след като говорихме с ГЕРБ, уж имаше разбирателство. Разговорите по медииите не ги приемаме – една сутрин се събуждаме и от телевизиите разбираме, че ГЕРБ сменя своята позиция (бел. ред – визират се думите на Бойко Борисов, който заяви, че политическите лидери трябва да са министри, иначе се слага чиновник начело на кабинета като Орешарски и през юни-юли догодина пак избори). Затова питам – кой е начинът за комуникация между два политически субекта, заяви разгневено депутатът от „Патриотичния фронт” Валентин Касабов. Нашата позиция е ясна – вече я казахме, политическа подкрепа за правителство на ГЕРБ, добави той.

Възможно е някой от председателите на партиите в Реформаторския блок да стане министър, призна о.з. генерал Атанас Атанасов. Той не пожела да спомене име. На хората няма да търсим работа, това е несериозно отношение. Как ще се търси министър по чл. 68 от Трудовия кодекс – това е абсурдно, добави Атанасов. Като направим следващото лято нови избори, какво ще се случи, попита риторично лицето на Реформаторския блок. Имам чувството, че всички политически сили ги е страх от реформи, защото трябва да се предприемат непопулярни мерки. Трябва да се актуализира бюджета, да се увеличава цената на тока, посочи Атанасов пред Нова телевизия.

Ние встрани не стоим – имаме ясна и категорична програма от 100 точки. Не съм съгласен, че токът трябва да поскъпва – има как да се намали, но трябва да се бръкне здраво. Румъния вече тръгва да изнася газ от находището в Черно море, което и ние можем да експлоатираме. Има изход и какво – събужда се Бойко Борисов една сутрин и му хрумва нещо друго. Той иска избори до дупка, за да се разсипе държавата явно, подчерта Валентин Касабов.

Още от изборния ден ясно заявихме каква е нашата позиция. Говореше се как проблемът на държавата е участието на БСП в управлението, сега проблем стана неучастието на БСП в управлението. Г-н Борисов си има отговорност – избирателят му делигира правото да прави правителство, подчерта червеният депутат Жельо Бойчев. Големият въпрос е какво ще прави това правителство и каква му е програмата за реформи. Ние ще сме конструктивна опозиция и няма да бламираме работата на парламента с неявяване, добави той.

На всички е изключително трудно, обобщи Росица Янакиева от АБВ. Считам, че широката коалиция е вярното решение – и участие на БСП, не може да се върви на инат. Разбирам, че на вчерашния пленум на БСП не е станало изобщо на въпрос дали социалистите ще участват във властта. Създават се предпоставки ДПС пак да участва във властта, предупреди Янакиева. Трябват непопулярни мерки и май всички ги е страх, призна тя.

Същевременно председателят на парламентарната група на „България без цензура” Светлин Танчев заяви, че протестът срещу Анна Баракова не е организиран от ББЦ, а само от пловдивската структура. Защо пред парламента, а не пред сградата ви, след като вие си редихте листата, попита ген. Атанасов. Ами посъветвайте протестиращите, отвърна Танчев. И заяви, че ББЦ ще подкрепи всяка разумна дясноцентристка политика.

Пропуснатото време ще е рай за контрабандата. Но не може някой да бъде упрекван, че иска да работи в парламента, а не иска в изпълнителната власт. Не може да се слагат заложници в правителството, смята ген. Атанасов.

Не е страшно, че има различни мнения. Но трябва да се научим да работим в такава среда – скоро еднопартийно управление в България няма да има, обобщи Жельо Бойчев. Колегите от Реформаторския блок и НФСБ са малко изнервени, защото не са свикнали на поведението на Борисов, добави той. А Валентин Касабов отвърна, че скоро ще дойде народът да си вземе вересиите.

Comments

comments