Преди Никулден: Започнаха проверки по рибните тържища

 

Инспектори на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започнаха проверки по рибните тържища в Бургас преди празника на града – Никулден, който се отбелязва на 6 декември.

Първите инспекции бяха направени на рибния пазар „Краснодар“ днес и бяха насочени към спазването на изискванията за съхранение на рибата и рибните продукти, както и за наличието на документи, доказващи произхода на стоките. Засилените проверки ще продължат до 7 декември и ще се извършват в търговските мрежи, рибните пазари и заведенията за обществено хранене в цялата страна.

„Проверяваме най-вече дали се спазва стриктно температурният режим за съхранение, който в случая трябва да бъде в интервала от -18 до -25 градуса. Към момента имаме установена нерегламентирана търговия в един обект, които не е регистриран в Българска агенция по безопасност на храните, за което сме съставили и съответния акт за административно нарушение”, посочи инспектор Илияна Митева.

Тя добави, че изложената за продажба прясна риба задължително трябва да бъде поставена в лед. Клиентите могат лесно да се ориентират дали е прясна, като обърнат внимание на очите, които трябва да са бистри и изпъкнали, а хрилете на рибата – прибрани. Търговци казаха, че през тази година цените на прясната риба са малко по-високи в сравнение с миналата, а причината е в по-слабия улов.

„Предлага се много малко паламуд и чернокоп, а бургазлии най-често търсят тези риби за празника, освен шаран разбира се. Заради слабия улов през тази година самите рибари продават по-скъпо. Не си позволяваме голяма надценка“, каза Петър Монев.

„Има достатъчно шаран, нямаме никакви проблеми с доставките. Но и при него цените са малко по високи – може би с около 1,50 – 2 лева. Миналата година масово се предлагаше за 6 лева за килограм, а тази година е около 8 лева“, посочи Лилия Костова.

 

 

 

 

Източник: БТА

Comments

comments