Предизборно ли изтупаха от нафталина Проекта за ски зона Кулиното край Разлог?

За поредна предизборна година от община Разлог „изтупаха“ от нафталина Проекта за ски зона Кулиното. Въпреки,че още през 2008 и 2009 година са получени два поредни отказа за осъществяване на проекта.
Десетгодишният план за управление на парк „Пирин“, който бе в сила до 2014 г., можеше да бъде променян само по инициатива на министерството на околната среда след решение на неговия Висш експертен екологичен съвет. Искане за Кулиното имаше и през 2008 г. за тези курорти, но тогавашният екоминистър Джевдет Чакъров го спря.

„Макар че промяна в режимите на парка принципно е допустима, не вярвам искането на Банско и Разлог да постигне нещо. За „Кулиното“ например заради ски пистите и съоръженията би трябвало да се сече в един от най-старите резервати „Баюви дупки – Джинджирица“ над Разлог. Освен това ЮНЕСКО вече ни предупреди, че оттук нататък всяко ново строителство в парка автоматично ще го вкара в списъка на застрашеното световно наследство“, коментира председателят на асоциацията на парковете инж. Тома Белев.

„Пирин“ е обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО и заради бизнес инициативите в последните години имаше риск той да влезе в червения списък. „Това на практика би ни наредило сред изостаналите държави“, посочи тогава Белев.
На проекта за разширение на ски зона Кулиното край Разлог местните хора възлагат големи надежди за развитието на туризма в региона и именно това използват местните политици в няколко предизборни кампании за кмет.
Ски зона Кулиното край Разлог разполага с писта с дължина 1 километър и с 2 влека. Тази зима обаче падналият сняг е малко и засега съоръженията не работят.Преди години Общината е разработила проект за развитие на ски зоната. Той включва и две нови писти, които са изключени от границите на парк “Пирин”.
“В по-близък план намеренията са – да стартираме изграждането на тези ски писти, както и система за изкуствен сняг”, казва Ваня Илиева – директор на Дирекция “Икономически дейности” в община Разлог.
Общинска администрация Разлог и кмета Красимир Герчев, който е най-вероятният кандидат-кмет за нов мандат предвиждат ,че е напълно възможно в близост до ски зоната да бъде изграден и панорамен път от Предел до Банско, по който ще се движи електрическо влакче. Ще има и велоалея, както и други туристически атракции. Тези обекти обаче са в непосредствена близост до парк ”Пирин”. Затова, според експерти от общината, е важно да бъдат внимателно проучени възможностите за обособяване на зони за туризъм в парка, да се посочат допустимите дейности в тях и решението за това да намери място в новия план за управлението му .
Проучванията им обаче вероятно отново ще са напразни,като се има предвид колко отказа е имало до момента за осъществяване на въпросният проект, но от друга страна надеждата на хората в Разлог за осъществяване на проекта , може би ще донесе дивиденти и гласове на кмета,който наесен ще се бори за нов мандат.

Comments

comments