Предават на съд 8 души от група за финансови измами, разкрита миналата година

Осем души са предадени на съд за финансови престъпления и измами. Те са част от разкритата и неутрализирана през март миналата година организирана престъпна група. Това стана ясно по време на брифинг на Специализираната прокуратура във вторник.

„Целта на групата е била да добива парични средства по незаконен начин и да извършва пране на пари. С изготвения обвинителен акт са предадени на съд 8 лица за това, че са участвали и ръководили тази група. Едно от лицата е само съучастник по повод на две от измамите”, заяви говорителят на Спецпрокуратурата Христо Кръстев.

„Наказанията, които се предвиждат са следните – за ръководителя – лишаване от свобода за срок от 5 до 15 г., за участници – от 3 до 10 г. и за най-тежката измама – от 3 до 10 г., както и конфискация на до една втора от имуществото на виновните лица”, каза още той.

По думите му инициалите на двамата ръководители на групата са Й.М. и К.Д. „Същите са познавали от дълго време инвестиционно посредническата дейност като са осъществявали това и са управлявали „Глобал Маркетс” ООД. Лицензът на това дружество е бил отнет през 2014 г. от Комисията за финансов надзор, но обвиняемите са решили да продължат да набавят средства в името на собственото си облагодетелстване”, посочи Кръстев.

Измамените от въпросната оперативна група са общо 19, като те са били ощетени с около 4 млн.лв.

Comments

comments