Преговорите в здравеопазването: Няма да има задължителна ваксинация

България няма да върви в посока на задължителна ваксинация. Ваксинацията ще остане дооброволен акт, на принципа на убеждението. Около това се обединиха представителите на „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и „Демократична България“ при течащите преговори за обща програма в сектор здравеопазване. Противно на очакванията за по-сериозно противопоставяне в частта краткосрочни мерки за справяне с ковид кризата, до сериозен сблъсък не се стигна. От  „Продължаваме промяната“, които представяха идеите си последни, изобщо не изложиха подробна визия по темата с аргумента, че има съгласие по необходимите краткосрочни мерки.

Темата за евентуална задължителна ваксинация на отделни съсловия като лекари и учители бе повдигната от представители на БСП в разговорите, но дискусията бе спряна бързо от проф. Георги Михайлов от БСП. Според него подобни текстове не трябва да залягат в коалиционно споразумение, а да се обсъдят в професионална дискусия. Не се разбра дали останалите партии считат за нужни подобни допълнителни разговори. В общия документ, по който има съгласие, бе записана формулировката, предложена от „Има такъв народ“. „Трябва да работим по принципа на убеждението, иначе ще влезем в кофликт с народопсихологията“, коментира д-р Ивайло Христов от ИТН. Темата за зелените сертификати не бе повдигната, от ИТН настояха ограничителните мерки да се отменят при спад на заболеваемостта под съответните прагове.

Всички партии са съгласни, че трябва да се проведе широка разяснителна кампания за рисксовете от ковид и ползата от ваксинирането, както и да се анализира подробно цялата налична статистическа информация за болестта. Данните в момента са разпилени и неточни, считат от БСП, ДБ и ИТН. По настояване на д-р Андрей Чорбанов от ИТН ще се върви и към т-клетъчен скрийнинг, макар че от коментари на представители на БСП стана ясно, че по тази тема вероятно ще има спорове в бъдеще. „Тук вървим към ниво НАСА, това са много скъпи изследвания“, коментира Георги Михайлов от БСП. По предложение на БСП бе прието да бъдат създадени повече мобилни групи за ваксинация, като ще се ползват ресурсите на БЧК и помощта на студенти от медицинсксите университети. При управление на кризата ще се положат усилия за разделяне на потоците в болниците, за да не спира лечението на социалнозначими заболявания.

Дискусията продължава, очаквайте подробности.

Comments

comments